Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sanningen – som ett brev på posten

Publicerad 2012-04-05

.

Nu kan du bikta dig – hos Posten.

”Jag har hånglat med Martin Stenmarck”, avslöjar en okänd vykortskrivare.

Genom att skicka ett vykort till Postmuseum kan du nu lätta ditt hjärta.

Fullständigt anonymt, garanterar museichefen Pernilla Klingofström.

I november töms vykortssäcken och korten hängs upp till allmän beskådan.

Lättade hjärtan

Vykort med stundtals sensationella hemligheter har redan börjat strömma in. ”Mamma och pappa, jag gick aldrig på pianolektionen. Sorry”, skriver en avsändare.

”Jag är homosexuell, ingen vet. Jag är 25”, skriver en annan. Och ytterligare en vykortsskrivare avslöjar: ”Jag har hånglat med Martin Stenmark”.

– Det kan vara både smått och stort, och vi har ju ingen aning om det är sant eller inte, säger Pernilla Klingofström.

Psykologiprofessor Gerhard Andersson vid Linköpings universitet tycker det är bra att lätta på hjärtat – speciellt om man kan vara anonym:

– Forskning visar att det kan ha positiva konsekvenser för hälsan, till exempel för blodtrycket. Man blir friskare helt enkelt.

Han menar också att vad som är en riktigt saftig hemlighet har att göra med vilken kultur vi lever i och om vi är religiösa. Lögner och hemligheter finns inte på samma sätt i mer religiösa samhällen – gud genomskådar dem ändå.

Så gör du

– Jag tror att de vanligaste hemligheterna kretsar kring relationer, till exempel utomäktenskapliga, lögner och undanhållen information.

På Postmuseums sajt, svenskahemligheter.se kan du skicka in ditt sekretessbelagda material, eller frossa i någon annans hemligheter.