Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Svenska roddarna krockade med val

Publicerad 2011-12-14

Svenskarna Fredrik Albelin och Viktor Mattsson försöker ro över Atlanten.

Svenskarna försöker ta sig över Atlanten med en roddbåt.

Men resan höll på att få ett abrupt slut – när de krockade med en val.

– Helt utan förvarning kastades båten säkert 20 meter, säger äventyraren Viktor Mattsson till Östersundsposten.

De kämpar med höga vågor, stark vind och trasiga gasoltuber. Svenskarna Fredrik Albelin och Viktor Mattsson ror en av 16 båtar med målet att ta sig över Atlanten.

Dåligt väder ett hinder

De har rott i över en vecka – men strapatserna är redan många. Speciellt är vädret en utmaning. Svenskarna har fått tillbringa långa perioder under däck på grund av hög sjö.

– Vi känner oss lite frustrerade över att inte kunna ro på fullt ut för att känna att vi jobbar på och kommer framåt. Det är i princip omöjligt i detta väder, säger Fredrik Albelin till Östersundsposten.

”Kändes som vi gick på grund”

Men det största dramat hittills skedde natten till den 12 december. Viktor Mattsson var då uppe på däck och rodde medan Fredrik låg i hytten och försökte sova.

– Helt plötsligt kändes det som om vi gick på grund. Helt utan förvarning kastades båten säkert 20 meter åt sidan och hamnade på högkant. Jag var helt säker på att båten skulle slå runt. Efter en stund såg jag den stora valen som vi hade träffat på, säger Viktor till Östersundsposten på satellittelefon.

Svenskarna ligger just nu på plats 9 av 17 anmälda i tävlingen Talisker Whiskey Atlantic Challenge. De har tagit sig några hundra sjömil mot målet på Barbados, men har fortfarande över 2000 kvar att ro.

Läs mer om
rodden