”Företaget är redan anorektiskt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-08

Facket kritiskt till förslaget

Telia Sonera ska spara pengar.

Det innebär att 2 900 anställda får gå.

Men facket är starkt kritskt till besparingarna.

– Vi har reserverat oss mot den extra utdelningen och mot de effektiviseringar som de anser sig behöva göra, vi tycker att de saknar grund, säger Elof Isaksson, SEKO:s ordförande för koncernfacket i Telia.

SEKO tycker inte att Telia Soneras styrelse har tagit sitt ansvar, och menar att det ligger kortsiktiga intressen bakom besparingarna.

– Jag tycker det här är mycket tragiskt. Hyenorna vill ha mat, de stora aktieägarna och riskkapitalisterna kräver att de ska visa upp något tjusigt, man ser inte till företagets bästa utan till ett kortsiktigt utfall.

Han har själv arbetat inom företaget i 43 år och är van vid såväl sparpaket som satsningar.

– Vi har aldrig varit främmande för att effektivisera verksamheten, men det behövs inga stora löpsedlar för att göra det. Nu oroar vi minst 16 000 människor i Sverige och Finland, varav de flesta inte alls borde vara oroade, säger Elof Isaksson.

”Oansvarigt”

SEKO:s förbundsordförande, Janne Rudén, stämmer in i kritiken.

– Jag tycker det är oansvarigt. Det finns ett ord som beskriver detta väldigt bra, kvartalskapitalism, säger Janne Rudén i ett pressmeddelande..

Han tycker det är konstigt att företaget måste spara, när det trots allt går med vinst.

– Man ställer sig frågan, hur många miljarder måste vinsten egentligen vara för att inte de som gjort en vinst möjlig, nämligen de anställda, ska drabbas av uppsägningar, fortsätter Rudén.

”Väldigt upprörda”

Tjänstemannafacket Unionen är mycket kritiskt till sparpaketet.

– Företaget är redan i dag anorektiskt. Vi är väldigt upprörda. Vi har hålit på med avvecklingar årligen sedan 1993 på Telia och tycker att det inte ska komma så här dramatiska neddragningar nu, säger Berith Westman, ordförande för klubben på Telia Sonera.

Enligt henne mår många anställda dåligt.

– Det finns en ständig oro eftersom man aldrig kan veta om man får behålla sitt arbete. Ingen sitter och rullar tummarna här. Vi har nått en smärtgräns vad gäller avvecklingar.

Det finns en stor besvikelse på den nya ledningen.

– Vi hade förväntat oss att det skulle vara tillväxtfokus som skulle gälla nu. Men det här är nästan ännu värre än det vi har varit med om tidigare, säger hon.

Var i koncernen företagsledningen vill spara vet hon ännu inte:

– Vi har inte haft några förhandlingar med ledningen om det här än, säger Berith Westman.