Här åker du fast när du kör för fort

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-12

Aftonbladet har kartlagt Sveriges fartkameror

Över hundratusen personer har redan åkt fast.

Lika många till kommer att fångas av fartkamerorna innan året är slut.

Aftonbladet har listan som visar var du ska sakta ner på farten.

Vill du inte riskera att semesterkassan går åt till böter?

Ta då med dig Aftonbladets lista över landets fartkameror i bilen. Här listar vi landets nära 900 kameror och de vägsträckor där flest fastnar på kamerans lins.

Antalet hastighetskameror växer med en rasande fart runt om i landet. Och med dem fälls allt fler svenskar för fortkörning.

–?Vi räknar med cirka 230 000 överträdelser i år. 2007 var det 130 000 stycken, säger Anders Drugge, chef för den centrala enheten (ATK) vid Rikspolisstyrelsen i Kiruna.

I Västra Götalands län finns sträckorna där flest åker fast. På E 20 mellan Mariestad och Götene i Skaraborgs län har över 2 000 överträdelser fastnat på film fram till i maj. Nästan lika många, drygt 1 900, har avslöjats när de kört för fort på sträckan mellan Alingsås och Ribbingsberg.

Räddar liv

Men kamerorna har fått effekt på trafiksäkerheten. Sedan det nya systemet med vägkamerorna började byggas ut 2006 har antalet allvarliga olyckor minskat kraftigt på sträckorna.

Enligt de första utvärderingarna av vägarna kring Stockholm har antalet döda och svårt skadade i bilolyckor halverats där det finns vägkameror, berättar Anders Drugge.

–?Vi har sett att trafikolyckorna generellt har minskat med 25 procent. Dessutom har medelhastigheten gått ner med 6-10 procent.

Allt det här får du med Plus - Aftonbladet
Kampanjer