Knarkhandlare gripen i Mexiko

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-27

Den misstänkte knarkhandlaren Eduardo Arellano Felix greps i lördags i Tijuana, Mexiko.

Först efter en intensiv eldstrid kunde mannen gripas.

Eduardo Arellano Felix, eller ”The Doctor” som han också kallas, greps tillsammans med sin dotter i en bostad i Tijuana, efter att den mexikanska polisen hade fått tips om var den misstänkte knarkhandlaren befann sig.

Enligt polisen var han en av de sista efterlysta medlemmarna av en drogkartell i Tijuana, rapporterar CNN.

Ärvde kartellen

Enligt myndigheterna ärvde sju bröder och fyra systrar av Arellano Felix-familjen den kända drogkartellen av Miguel Angel Felix Gallardo efter att han hade gripits 1989 för knarksmuggling.

I dag har drogkartellen delats i två delar. En del har letts av Eduardo Garcia Simental och den andra delen har letts av Eduardo Arellano-Felix brorson, Fernando Sanchez Arellano. De två sidorna har legat i krig mot varandra, vilket har lett till en våldsvåg i Tijuana, uppger myndigheterna.

Över 400 personer har dödats i drogrelaterat våld i området under 2008.

Var rådgivare

Även om Eduardo Arellano-Felix inte var kartellens överhuvud, anser myndigheterna att han hade en tongivande roll då hans brorson använde honom som rådgivare.

– När du sliter bort grunden från huset, så rasar det ihop. Eduardo Arellano-Felix var grunden, säger Eileen Zeidler vid den amerikanska narkotikapolisen DEA till CNN.

Länge efterlyst

Även Eduardo Arellano Felix bror Javier Arellano Felix var tidigare en känd knarkkung. Han greps av amerikanska myndigheter redan 2006 i Kalifornien.

Bröderna toppade länge narkotikapolisens lista över eftersökta knarkhandlare och man hade utfärdat en belöning motsvarande nästan 40 miljoner svenska kronor till den som kunde hjälpa myndigheterna att gripa männen.