Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Gudrun Schyman: Det är eländigt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-08

Kräver bättre jämställdhet i högskolorna.

Den svenska högskolan är långt ifrån jämställd, menar Gudrun Schyman.

Det behövs mer genusperspektiv inom högskolan, menar Gudrun Schyman. Trots att kvinnor är i majoritet bland studenterna utgör de bara en bråkdel av professorerna.

Gudrun Schyman, som idag kallar sig frilansande feminist, började sin karriär på Socialhögskolan i Stockhholm i början av sjuttiotalet. På den tiden var genusvetenskap inget som det pratades om på högskolorna.

– Det fanns ingen sådan diskussion då, det gör det idag och det är bra, säger Gudrun Schyman.

Minoritet kvinnor

I övrigt är hon kritisk till hur det ser ut med jämställdheten i den svenska högskolevärlden och i samhället som helhet. Statistiken talar för hennes sak. Trots att antalet professorer har fördubblats på drygt tio år är andelen kvinnor inte mer är 17 procent.

– Det är eländigt, tycker Gudrun Schyman.

Även bland lektorerna är kvinnorna i minoritet, 37 procent. Könsfördelningen bland högskolepersonalen är i stort sett jämn, men det skiljer sig mycket mellan olika ämnesområden. Vid till exempel Lärarhögskolan i Stockholm är cirka 70 procent av lärarna kvinnor, medan det på KTH och Chalmers bara undervisar 19 respektive 17 procent kvinnor.

– Högskolan är inte jämställd, det ser man väldigt tydligt, säger Gudrun Schyman. Förutsättningarna måste ändras så att de passar de villkor som kvinnor lever under.

Inte jämställt i praktiken

Viktigt tycker hon är att alla tar upp genusperspektivet och redogör för hur den ”patriarkala maktordningen påverkar våra liv”, som hon uttrycker det.

– Ju mer kunskap man har desto bättre rustad är man för att möta konsekvenserna av den patriarkala maktordningen, som sämre lön och sämre karriär, menar hon.

Vad önskar du dig inför 8 mars?

– Fler borde fundera över varför många anser att jämställdhet är en självklarhet, när det inte är en verklighet.

Fotnot: Gudrun Schyman är även talesperson för Feministiskt Initiativ