Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Svenska Abir driver valkampanj i Irak

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-06

”Poliser och soldater syns på gatorna”

Abir al-Sahlani är centerpartist och ställer upp i riksdagsvalet till hösten.

Men just nu är hon i Irak för att arbeta med sin pappas valkampanj.

Hon beskriver ett land där politiken på flera punkter skiljer sig från i Sverige och där rädslan för våld präglar valet.

Abir al-Sahlani kampanjar för sin pappa i det irakiska valet.

I södra Irak har valrörelsen gått in i sin slutfas. Inför valet på söndag är staden Nasiriyah tapetserad med valaffischer och på tv-kanalerna avlöser de politiska reklamfilmerna varandra.

Abir al-Sahlani kom till Sverige från Irak som 15-åring och ställer upp i svenska riksdagsvalet för Centerpartiet i höst. Nu är hon i Irak för att hjälpa sin far som ställer upp i det irakiska parlamentsvalet.

Soldater och poliser

En av skillnaderna mellan en irakisk och en svensk valrörelse är det massiva säkerhetspådraget som ska garantera att valet genomförs utan våld.

– Vallokalerna står redan under bevakning, det finns fler vägspärrar än vanligt och både poliser och soldater ur specialstyrkor syns på gatorna, berättar Abir al-Sahlani på telefon från Irak.

För bara några dagar sedan drabbades Irak av en serie bombåd. Nasiriyah är dock förskonat från många av de motsättningar som lett till våld i andra delar av Irak. Ändå säger Abir al-Sahlani att många är rädda.

– Jag har träffat flera kvinnor under kampanjen som uttryckt sin oro. Nu finns det inte så mycket al-Qaida här i södra Irak men många är oroliga ändå.

Vid förra parlamentsvalet 2005 sköttes säkerheten av de amerikanska trupperna. I helgens val är det dock irakierna själva som har ansvaret.

För några år sedan var Abir al-Sahlani i Bagdad för att arbeta politiskt och hon minns att stämningen där var hård med mycket hot och våld.

Säkrare än Bagdad

För Aftonbladet berättade hon då hur hon sov med en automatkarbin bredvid sängen och aldrig gick hemifrån utan skarpladdad pistol. Men i Nasiriyah är det lugnare, berättar Abir al-Sahlani.

– Jag är ju inte i Bagdad nu. Bagdad har ett helt annat politiskt liv. Här i Nasiriyah är det lite lugnare, lite tryggare. Det är en homogen stad utan samma motsättningar och därför mycket säkrare än Bagdad.

Medan den stora valfrågan 2005 var säkerheten i landet handlar årets valrörelse främst om USA:s närvaro i landet, den galopperande korruptionen och Iraks demokratiska utveckling, som många anser har kommit av sig helt.

– En annan skillnad är att religion och sekt inte är lika viktigt. Folk vill ha mindre religion och mer politik. Många säger att det kvittar om de röstar på en shiamuslim eller en sunnimuslim, bara vi får någon som jobbar för oss.

Allvarlig korruption

Drömmen är ett Irak utan motsättningarna som krävt så många människoliv och Abir al-Sahlani, som till vardags kampanjar i Stockholm, säger att valrörelsen hittills varit relativt förskonad från den retoriken.

– Tidigare sa de religiösa ledarna att man ska rösta på en shiamuslim om man själv är shiamuslim. Då har de delat upp samhället på ett dåligt sätt, efter religiösa skillnader snarare än ideologiska.

Men trots en ny känsla av hopp fruktar Abir al-Sahlani att valdeltagande kommer att bli lågt. Korruptionen genomsyrar Irak och många har tappat tron på politikerna som de menar stjäl folkets pengar för att sko sig själv.

– Korruptionen stjäl inte bara Iraks pengar. Det hindrar också hela det demokratiska systemet när det kommer tjuvar till makten. Många känner att regeringen inte gjort något för dem och varför skulle de då gå och rösta?