Sydde ihop munnen i protest

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-17

Hundratals incidenter inom Migrationsverket: "stökigare"

Migrationsverkets förvarsenhet i Malmö.

Mannen attackerade andra intagna med möbler.

Blodet strömmade från munnen – som han sytt ihop med nål och tråd.

– Förvaren blir allt stökigare, säger Niclas Axelssson, förvarsexpert.

I augusti förra året larmades personalen vid Migrationsverkets förvarsenhet i Kållered i Göteborg till en lokal. Synen de möte var makaber. En förvarsintagen man kastade föremål och möbler på intagna människor som försökte att undkomma projektilerna.

Sytt sin egen mun

Mannen var nerblodad men det visade sig snabbt att blodet inte kom från personerna han slängt föremålen på. Blodet kom från honom själv. Mannen kunde inte berätta om varför han var så upprörd. Med hjälp av nål och tråd hade han sytt igen sin egen mun i protest.

– Att man syr ihop sin egen mun tillhör de mera exceptionella händelserna. Men visst förekommer det allvarliga incidenter, framför allt på förvaren, säger Niclas Axelssson, förvarsexpert vid Migrationsverket.

Flera hundra incidenter

Interna rapporter som Aftonbladet tagit del av visar att över 200 mer eller mindre allvarliga händelser inträffade mellan februari 2009 fram till februari i år inom Migrationsverket.

Det handlar om allt ifrån spektakulära rymningar via matslussar, eller där intagna grävt sig ut, till personer som tänt eld på sig själva med tändvätska eller startat våldsamma upplopp mot personalen. Många händelser polisanmäls. De allra flesta incidenterna inträffar på förvaren. Där är säkerheten inte lika hög som på en kriminalvårdsanstalt. Under långa perioder kan människor sitta intagna i väntan på att ett utvisningsbeslut ska verkställas, vilket innebär stor press.

– De intagna mår ofta dåligt och det kan ta sig olika uttryck, säger Niclas Axelssson.

– Generellt är också den verksamhet vi bedriver på förvaren ganska öppen, det handlar inte om några fängelser eller bunkrar.

För många intagna

Enligt Niclas Axelssson ska förvaren kännas så lite anstalt som möjligt. Personalen ska vara sociala och spela biljard, pingis och prata med de intagna.

Men detta räcker uppenbarligen inte för att förhindra problem och incidenter.

– På senare tid har det varit väldigt hög beläggning på förvaren. Det har bidragit till att det också blivit stökigare. Men sedan kan man ju fråga sig vad det i sin tur beror på, säger Niclas Axelssson.

ANNONS