Åklagare utreder polisens agerande

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-13

Hård kritik mot polisens agerande från läsare och bloggare

Jesper Nilsson berättade för Aftonbladet om hur han blev utpressad av två civilpoliser vid Hornstulls tunnelbanestation. Nu anmäler citypolisen ärendet till åklagare.

Civilpoliserna hotade Jesper Nilsson med häktet – om han inte raderade bilderna i sin mobil.

Nu har Citypolisen i Stockholm beslutat att en åklagare ska utreda polismännens agerande.

– Det är viktigt att allvarliga anklagelser så som dessa utreds noggrant, säger Ulf Johansson, polismästare Citypolisen.

Aftonbladet har tidigare berättat om Jesper Nilsson, som i onsdags kväll vid Hornstulls tunnelbanestation, blev utpressad av två civilpoliser.

Efter att Jesper fotade poliserna hotade de med att slänga honom i häktet, drogtesta honom samt anmäla Jesper för ofredande – om han inte raderade bilderna.

Jesper gjorde som poliserna ville. Men lyckades senare återskapa bilderna samt en film av händelsen som går att se här.

Åklagare tar över ärendet

Nu har Citypolisen beslutat att internutreda händelsen och de två polismännens agerande.

En åklagare har tagit över ärendet.

– Vi gör det här för han (Jesper Nilsson) ger en bild som är allvarlig, och vi måste utreda hur det här egentligen har gått till, säger Pia Sjölander, informationsansvarig vid polisen.

Efter händelsen i onsdags så har Jesper Nilsson anmälts för brott mot personuppgiftslagen av de två poliserna, då Jesper la upp bilder av dem på internet.

Händelsen har snabbt blivit oerhört omtalad på internet, i bloggvärlden och bland läsarna på aftonbladet.se.

"Nej, så här får polisen inte göra."

På Aftonbladets webbfråga: Har du förståelse för polisernas agerande, hade 41 000 personer svarat vid 20-tiden på lördagkvällen.

Och hela 83,6 procent ansåg att: Nej, så här får polisen inte göra.

– Man blir ju fruktansvärt mörkrädd, verkar ju som att polisen bara är en maktmissbrukar liga i vissa fall. Respekten för dom och trovärdigheten minskar för varje månad känns det som. Vet flera incidenter som man har hört om som liknar denna, skamligt, skriver läsaren RanGvalD, 23 år, på aftonbladet.se.

Många av läsarna anser att poliserna har gått för långt och att förtroendet rubbats.

Kan förstå poliserna

– Detta är naturligtvis oacceptabelt men tyvärr helt väntat. Polisyrket är ett yrke där man får legitimerad makt. Natuligtvis drar yrket till sig män och kvinnor som vill ha makt..logiskt, skriver arteetmarte, 50 år.

Men andra anser inte att poliserna agerat fel:

– Jag kan förstå poliserna. Obehagligt med folk som springer runt och fotograferar med mobilkameror. Jag vill inte fastna på någon annans mobil eller filmas. Jag förstår helt klart att de ville få bilderna raderade. Man ska fråga om det är ok att använda bilder på folk tycker jag. Jag hade själv blivit sur om något lagt upp bilder på mig i sin blogg utan min vetskap, skriver Mjukisdjur, 27 år.