Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Så skyddar du ditt hus mot översvämningar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-16

Risken för kraftig vårflod ökar efter supervintern

Efter månader av minusgrader och snö är nu våren på väg runt om i Sverige.

Och med vårsolen ökar risken för en kraftig vårflod med översvämningar som följd.

– Om man bor i ett hus som ligger lågt och nära ett vattendrag är det stor risk, säger Barbro Näslund-Landenmark på Myndigheten för samhällskydd och beredskap.

Is, snö och minusgrader har varit melodin de senaste månaderna i Sverige och nu när vårsolen sakta kommer fram finns det en risk för vårflod med översvämningar som följd.

För dig som bor nära ett vattendrag kan det vara läge att börja förbereda sig på en översvämning.

Tre kriterier

Förra veckan fick Myndigheten för samhällskydd och beredskap uppdrag av regeringen att göra en analys av vilka konsekvenser som årets vårflod kan komma att få.

För att det ska bli tal om en kraftig vårflod krävs det, enligt Barbro Näslund-Landenmark, att tre kriterier ska vara uppfyllda: Mycket snö, värme och sen nederbörd.

– Att det är mycket snö kan vi konstatera men det än så länge har det inte varit så varmt, säger Näslund-Landenmark.

Att snön som redan smält har gjort det långsamt är, enligt Näslund-Landenmark, en stor fördel eftersom vattnet lättare kan försvinna.

– I sydöstra Skåne har snön nu smält bort utan några större problem, säger hon.

Viktigt med underhåll

Eftersom snömängden varit stor i stora delar av landet är det inte bara hus i närheten av vattendrag som riskerar att råka illa ut när snön smälter.

– Det är viktigt med underhåll, det gäller att se till att dagvattenbrunnar inte är frusna och fulla av skräp, säger Näslund-Landenmark.

Om man är osäker på om man bor i ett område som brukar drabbas av översvämningar kan man kontakta sin kommun som har brukar ha koll på vilka områden som tidigare drabbats av översvämningar.

– De har ofta full koll på vilka områden som drabbats och hur du kan göra för att förbereda dig, säger Näslund-Landenmark.

Följ ämnen i artikeln