Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Superskeppet krossar Putins monopol

Publicerad 2014-10-27

Det norska miljardskeppet.

Det norska miljardskeppet stoppar Putins gasmonopol i de baltiska länderna.

Genom en ny flytande terminal för gasleverans täcker Norge upp 75 procent av gasbehovet i Estland, Lettland och Litauen.

– Ingen kommer någonsin att kunna använda gaspriser som utpressning mot oss, säger presidenten Dalia Grybauskaite enligt VG.

Estland, Lettland och Litauen har under lång tid varit beroende av den ryska gasleverantören Gazprom.

Men från och med idag får länderna en ny gasleverantör från Norge, skriver norska tidningen Verdens Gang.

En flytande norsk gasterminal har öppnats i den litauiska hamnstaden Klaipeda. I full drift levererar skeppet upp till 75 procent av de baltiska ländernas gasbehov, enligt VG.

– Ingen kommer någonsin att kunna använda gaspriser som utpressning mot oss, eller påverka den politiska eller ekonomiska situationen vad gäller energianvändning, säger Litauens president Dalia Grybauskaite i ett pressmeddelande, enligt tidningen.

Kan täcka hela Litauens gasbehov

Grybauskaite är också en av personerna bakom hela idén om skeppet, som fått namnet Independence (engelska för självständighet, reds anm).

Ett medvetet val av namn, får man anta, utifrån Grybauskaites pressmeddelande.

– En monopolistisk leverantör använder energi, speciellt gas, som påverkansmedel för att utöva politisk press. Krisen i Ukraina visar klart och tydligt hur sårbart Europa är för en liknande situation, säger presidenten vidare i pressmeddelandet.

Bakom skeppssatsningen står det norska rederiet Höegh LNG.

– Kapaciteten på skeppet är så stor att det kan täcka mer än hela Litauens gasbehov. Vill de kan de sluta köpa rysk gas, säger administrative direktören Sveinung Støhle till VG.

Värt över 3,8 miljarder

Norske EU-ministern Vidar Helgesen från partiet Høyre var en av VIP-gästerna när Independence öppnades under måndagen. Han säger till VG att frågan inte har med politik att göra, utan är rent affärsmässig. Han säger att Litauen haft EU:s dyraste gaspriser, och att Lettland och Estland ligger på fjärde och femte plats på samma lista, något som han menar lär ändras med det norska skeppet.

VG skriver att det tioåriga kontraktet som Höegh LNG skrivit med de baltiska länderna är värt nästan 3,5 miljarder norska kronor, motsvarande över 3,8 miljarder svenska kronor.