Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Den ensamme terroristen västvärldens nya mardröm

Västvärldens nya mardröm är den ensamme terroristen.

En utveckling som gör det svårare att förhindra terrordåd.

Det är i det ljuset man ska se ordern om ökad säkerheten kring offentliga byggnader i USA.

Senaste tiden har en rad terrorattacker genomförts där gärningsmannen varit ensam.

Allt från attacken mot det judiska museet i Bryssel i maj till dödskjutningen av en soldat framför ett monument i Ottawa i Kanada i förra veckan.

Det verkar som islamistiska terrorgrupper ändrat taktik. Istället för att satsa på spektakulära då som det mot World Trade Center i New York eller i Londons tunnelbana så slår man till där det finns en möjlighet och utan omfattande förberedelser.

Istället för kraftiga bomber som kräver förkunskaper för att tillverka eller är svåra att gömma använder fler terrorister vanliga skjutvapen och knivar.

Det verkar finnas ett samband mellan ökningen av ensamattackerna och Islamiska statens framväxt som det nya stora hotet mot västvärlden.

Bosatta i väst

IS har uppmanat sina anhängare runtom i världen att utföra attacker mot medborgare vars länder deltar i den internationella koalitionen mot islamisterna. Attacker som sker utan att IS centralt ligger bakom planeringen.

Antalet presumtiva ensamterrorister ökar i och med att fler och fler radikaliserade islamister bosatta i väst reser till Syrien för att strida och sedan återvänder hit. Inte sällan utbildade i olika terrortekniker.

Dådet i Ottawa kom två veckor efter att Kanada formellt bestämt sig för att gå med i USA:s koalition.

Världens säkerhetstjänster har blivit duktiga på att avslöja terrorplaner. Tack vare infiltratörer, modern avlyssningsteknologi och övervakning av sociala medier lyckas man ofta komma grupper på spåren som planerar attacker.

Det har blivit allt svårare att genomföra spektakulära terrorattacker i västvärlden med många dödsoffer, som den mot pendeltågstrafiken i Madrid 2004 och London tunnelbana 2005.

Svensk självmordsbombare

Enligt en ny norsk undersökning så lyckas myndigheterna avvärja 80 procent av attackerna som planeras av grupper.

Däremot har samhället betydligt svårare att hitta den ensamme gärningsmannen som opererar helt på egen hand och utan uppenbar hjälp från andra.

Den som kör sitt eget race kommunicerar inte med andra vilket gör honom eller henne svårare att hitta i förväg och därmed svårare att stoppa i tid.

Ändå är ensamma terrorister inget nytt. Det är bara tre år sedan som Anders Bering Breivik sprängde en kraftig bomb i centrala Oslo och sedan sköt ihjäl ett stort antal ungdomar på Utöya.

Sveriges hittills ende självmordsbombare på svensk mark, Taimour Abdulwahab, vara nära att lyckas med ett svenskt 11 september när han sprängde sin bomb nära Drottninggatan i centrala Stockholm. Det var ren tur att inte hela bomben utlöstes och att han själv blev det enda offret.

Generellt lyckas de ensamma terroristerna inte ställa till med lika stor skada och lika många döda som i attackerna då en grupp ligger bakom.

Terrorvåg

Vilket inte är detsamma som att påverkan på samhället nödvändigtvis blir mindre förödande.

Istället för ett fåtal stora attacker kan vi istället få många mindre som kan skapa en annan typ av skräck.

En studie som forskare vid Försvarets forkningsinstitut i Oslo gjort visar att det är betydligt svårare att avvärja ensamdåden. Där är det bara i 30 procent av fallen som polisen i förväg lyckas förhindra en attack.

I fallet med Taimour Abdulwahab så hade varken polisen i Sverige eller England identifierat honom som en säkerhetsrisk.

Så när USA höjer säkerheten kring offentliga byggnader, utan att det finns några specifika hot, så är det både ett svar på de chockerande attackerna i Kanada och en oro för att IS uppmaning ska utlösa en terrorvåg från ensamma terrorister.