Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Askmoln stoppar australiensisk flygtrafik

Publicerad 2014-05-31

Ett askmoln hotar att stoppa alla flyg i stora delar av Australien.

Detta sedan den indonesiska vulkanen Mount Sangeang fick ett utbrott under fredagen.

– Vi har ställt in all vår trafik till och från Darwin, säger Virgin Australias talesperson Jacqui Abbott till the Guardian.

Vulkanutbrottet, liknande det som stoppade merparten av europeisk flygtrafik 2010, riskerar nu att slå ut stora delar av Indonesiens och Australiens flygtrafik.

Molnet rör sig stadigt sydost – rakt mot norra Australiens största stad Darwin.

Nu oroar sig australiensiska myndigheter att askan kan slå ut flygtrafik även i Brisbane på östkusten. Skulle vinden föra det västerut är det istället miljonstaden Perth som riskerar att bli lidande.

– Beroende på vind och väderförhållanden så är det möjligt att askan kan drabba andra flygplatser, säger vice premiärminister Warren Truss i ett uttalande.

Redan nu har flygbolaget Virgin ställt in all flygtrafik från Darwin, bekräftar talespersonen Jacqui Abbott.

Även flygbolaget Quantas ska ha ställt in sina flyg, men besluten är än så länge bolagens egna och inget som beordrats av myndigheter.

Samtidigt har indonesiska myndigheter evakuerat boende inom en radie på en och en halv kilometer från vulkanen, skriver The Jakarta Globe. Ingen har rapporterats ha omkommit till följd av utbrottet.

”Man får problem”

Molnet har i skrivande stund nått mellan sex och 13 kilometer upp i atmosfären. Det sätter flygplan i farozonen, när askan riskerar att slå ut flygmotorerna.

Enligt seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet, är det dock svårt att sia om hur ihållande askmolnet kan bli.

– Eftersom askan är så högt upp i atmosfären får man problem med flygtrafiken. Vanligtvis är det en knall och sedan är det över. Det var det ovanliga med Eyjafjallajökull, att det fortsatte i två veckor med finkornig aska som färdades långt.

Om det rör sig om samma typ av aska är dock oklart i nuläget.

Men att det skulle vara risk för en tsunami är enligt Lund relativt låg.

– Det blir inga utbrott av vulkanen i sig om utbrottet är ovanför vattenytan. Om det är nära vattenbrynet så kan vatten välla in i vulkanen och då blir det en smäll.