Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Sverige är numera ett land som alla andra

Tvåsiffrigt för främlingsfientliga vanligt i Europa

Medan främlingsfientliga partier nått tvåsiffrigt i land efter land i Europa har Sverige varit en ö av tolerans.

Nu är vi ett land som alla andra.

Vilket säkert kommer att väcka både skadeglädje och sorg ute i världen.

När främlingsfientliga österrikiska FPÖ med Jörg Haider som ledare fick 27,5 procent av rösterna i valet 1999 så chockades hela Europa. När FPÖ fick vara med i regeringen blev resultatet att övriga EU bojkottade Österrike.

Sedan dess har mycket hänt.

Främlingsfientliga Fremskrittspartiet är numera en del av regeringen i Norge. Danskt folkeparti var länge stödparti i Danmark. Holländska PVV med Geert Wilders som ledare spelar samma roll i Nederländerna.

I EU-valet i maj blev högerextrema Nationella Fronten största parti i Frankrike medan Ukip lyckades med samma bedrift i Storbritannien.

Så Sverigedemokraternas stora framgång lär knappast chocka Europa. Däremot kommer många att känna en viss skadeglädje över att även Sverige nu fått ett främlingsfientligt parti som nått tvåsiffrigt.

Världsbäst

Sverige anses av många vara ett föregångsland, en modell för övriga att följa. Både när det gäller välfärdspolitik, jämlikhet och numera även ekonomisk politik.

Det finns en bild i världen av Sverige som lite av det perfekta landet. Den bilden har nu ännu en gång fått sig en rejäl törn. Till och med i landet som är världsbäst på att ta emot flyktingar frodas främlingsfientligheten.

"Trouble in paradise?", undrar britiska Daily Mail i en rubrikk.

Säkert finns det också de ute i världen som känner sorg över att toleranta Sverige nu blivit ett land som alla andra.

Ute i Europa har främlingsfientliga partier skördat framgångar under lång tid i nästan alla länder. Men fram till förra valet verkade Sverige vara immunt. Efter det här valet har alla fördämningar brustit. Nu finns det inte längre något som skiljer Sverige från övriga Europa.

Även om det var många utländska kommentatorer som höjde på ögonbrynen i en blandning av förvåning och viss beundran när Fredrik Reinfeldt i slutet av valrörelsen vädjade till svenskarna att öppna sina hjärtan för flyktingarna.

"Svarta fåret"

Normalt brukar politiker som pressas av främlingsfientliga partier på hemmaplan bli tuffare i sin inställning till invandring. Som ett sätt att försöka vinna tillbaka röster från de främlingsfientliga.

Utländska medier har inte varit sena med att påpeka att Sverige får problem att bilda en handlingskraftig regering med SD:s framgångar och i ett läge när varken högern eller vänstern är beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna, eller "det svarta fåret" i svensk politik som arabiska al-Jazeera kallar partiet.

Tyskland är ett av få länder i Europa som fortfarande inte har ett stort främlingsfientligt parti trots att även de tillhör de länder som tar emot flest flyktingar (även om Afd gick fram i helgens lokalval).

Kanske finns det lärdomar att dra av Tyskland även på andra punkter.

Lära av Merkel?

Tyskland styrs för andra gången på tio år av en så kallad stor koalition av socialdemokrater och kristdemokrater. Tack vare det har man en oerhört stark regering som inte är beroende av några andra partier.

En liknande stor koalition i Sverige av socialdemokrater och moderater vore att effektivt sätt att stänga ute SD från inflytande.

Men det är väl inte troligt att Löfven ringer Merkel för att få råd på den punkten.