Snusk på Skansens restauranger

Uppdaterad 2014-07-14 | Publicerad 2014-07-12

Grillpersonal kan inte tvätta händerna och korv förvaras i tio graders värme.

Skansens restauranger får hygienkritik.

– De behöver någonstans att tvätta händerna med tvål, säger livsmedelsinspektören Susanna Hansson.

Skansen i Stockholm är Sveriges största centralmuseum med över 1,4 miljoner besökare förra året. Restaurangerna besöks årligen av hundratusentals matgäster.

Många köper sig en hamburgare i Balderslunden utanför småbarnens favoritställe – Lill-Skansen. Men det kunderna inte vet är att de som plockat ihop hamburgaren kan ha smutsiga händer.

– De behöver nånstans att tvätta händerna med tvål, för att kunna ha rena händer när man gör i ordning tillbehör på hamburgarna, säger Susanna Hansson.

Personalen använder handskar och handsprit. Men det anser Livsmedelskontrollen i Stockholms stad inte är tillräckligt.

Restaurangen får anmärkningar för bristande underhåll, flagnad färg och rostiga hyllor som ökar risken att maten smittas ned.

I kylskåpet på Gamla Krogen förvarades korv i tio graders värme.

– Korv är en kylvara så det ska ligga på högst åtta grader, säger Susanna Hansson.

"Får ta det på allvar"

På det ansvariga företaget Ligula svarar presskontakten Rolf Salomonsson att de ännu inte har sett handlingarna från miljöförvaltningen.

– Vi hade en sedvanlig rutinkoll i förra veckan men har bara fått en muntlig återkoppling av inspektören. De hade några synpunkter men sa inget om några allvarliga brister, säger han.

Enligt inspektören är den mest allvarliga bristen att personalen inte kan tvätta händerna vid utomhusgrillen.

– Har de synpunkter på att den personsliga hygienen är svår att sköta så får vi ta det på allvar. Men jag måste först få rapporten och hinna återkoppla med Skansen som är hyresvärd, säger Rolf Salomonsson.

Efter inspektionen, som gjordes i Balderslunden, Grillen och Gamla Krogen den 26 juni, uppmanas Skansens restauranger till att åtgärda bristerna. Men enligt inspektören Susanna Hansson är ett föreläggande inte aktuellt för tillfället.