Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

De dras med i Northvoltfallet: ”Fått avskeda medarbetare”

Uppdaterad 20.17 | Publicerad 19.48

Allt arbete inne på fabriksområdet är slut för BST:s del.

Northvolt har betalat sina skatteskulder.

Men det hjälper inte brandskyddsfirman som redan fått säga upp ett 40-tal medarbetare.

– Vi har inte fått betalt sedan början av september, säger Martin Svensson, vd för BST Brandskyddsteamet.

Northvolt har varslat 1 600 anställda i Skellefteå, Västerås och Stockholm om uppsägning.

Men företagets kris drabbar inte bara anställda i Northvolts olika bolag. Även anställda hos Northvolts underentreprenörer har dragits med i den ekonomiska krisen och varselvågen.

BST Brandskyddsteamet är ett av de bolagen. De har jobbat med att installera sprinklers och släckningssystem i den stora fabriksbyggnaden i Skellefteå.

Sedan beskedet om att Northvolts dotterbolag Northvolt Ett Expansion ansökt om konkurs har BST tömt sina kontorslokaler i fabriksområdet. Sina maskiner har de flyttat därifrån.

– Northvolt Ett Expansion har varit vårt största uppdrag någonsin. Vi har haft över 50 personer där, i normala fallet är vi aldrig över 20, säger vd Martin Svensson.

Nu har BST sagt upp eller avslutat sina konsultkontrakt med 40 av dem.

– För en del montörer och yrkesarbetare har vi lyckats hitta andra sysselsättningar. Men alla våra underentreprenörer har vi fått avsluta. Och på tjänstemannasidan kommer eventuellt våra lokalt anställda personer behöva sägas upp, säger Martin Svensson.

Fler varsel

Martin Svensson, vd för BST.

Även andra företag som jobbat på fabriksområdet har varslat personal. Som Stena Recycling som varslat 60 medarbetare om uppsägning. De vill i dag inte ställa upp på en intervju, men regionchefen Magnus Södermark har tidigare sagt så här till tidningen Norran:

– Det var mycket tråkigt att behöva berätta om varslet för våra medarbetare, men vi måste rätta oss efter den osäkra situationen som råder hos Northvolt som är vår största kund i Skellefteå, säger Magnus Södermark till Norran.

Obetalda räkningar

BST är också ett av alla de bolag som inte har fått betalt för sitt arbete av Northvolt. Sedan i början av september har de inte fått några pengar alls. Northvolts obetalda räkningar till BST - 25,8 miljoner kronor - ligger nu hos Kronofogden.

– Men beloppet är högre än så, säger Martin Svensson.

Martin Svensson säger att hans företag kommer att klara sig, även om resultattappet kommer bli stort. Om, eller när, de kan få tillbaka sina pengar av Nortvolt är oklart.

– När vi ställer frågor om det här till konkursförvaltarna får vi svar att de betar av frågor i mån av tid, säger Martin Svensson.

Dagens besked om att Northvolt betalat sina skatteskulder är ändå hoppfullt, tycker han.

– Det måste ses som positivt. I förlängningen hoppas man att de tar upp projektet igen. Det är stora värden som är uppbyggda i det.

Följ ämnen i artikeln