Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Därför växer Mount Everest

TT

Publicerad 05.15

Mount Everest har en oväntad tillväxtspurt. Arkivbild.

Världens högsta berg blir ännu högre. De senaste 89 000 åren har Mount Everest skjutit i höjden mellan 15 och 50 meter mer än väntat, visar en ny studie.

Bergskedjan Himalaya bildades för runt 50 miljoner år sedan i en kollision mellan de indiska och eurasiska kontinentalplattorna. De fortsätter att pressas ihop än i dag och är den största orsaken till att bergsmassivet rör sig uppåt.

Men Mount Everest växer mer än vad man trott. Den beräknade höjningen på en millimeter per år har i nya mätningar visat sig vara närmare två millimeter.

Nu pekar forskare vid University College London på floden Arun som en bidragande orsak till tillväxten. För 89 000 år sedan slukade den en mindre flod, vilket ledde till en ökad mängd vatten i floden och med det ökad erosion.

Genom årtusendena har miljoner ton sediment sköljts bort. När sediment spolas bort från flodbädden tunnas jordlagret ut, minskar trycket och man får en landhöjning.

– Det är lite som när man lossar frakt från ett fartyg. Fartyget blir lättare och flyter lite högre. På samma sätt, om jordskorpan blir lättare – kan den flyta lite högre, säger Adam Smith, en av forskarna bakom studien, till BBC.