Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Olyckor med A-traktorer minskar

TT

Publicerad 2024-10-03 09.47

Antalet olyckor med A-traktor har minskat i år. Arkivbild.

Antalet A-traktorer i Sverige ökar men olyckorna minskar, visar statistik från Transportstyrelsen.

226 personer skadades i olyckor med A-traktorer inblandade under perioden januari till juli i år. Det är en minskning med 17 procent jämfört med samma period förgående år.

Antalet A-traktorer fortsätter att öka i Sverige. Vid årsskiftet 2023-2024 fanns 56 000 fordon registrerade och i augusti hade siffran ökat med ytterligare drygt 1 500 fordon.

”Det är positivt att antalet olyckor inte följer den ökande trenden med fler A-traktorer. Största minskningen noteras bland lindriga olyckor”, säger Khabat Amin, statistiker vid Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Orsaken till minskningen kan bero på de nya reglerna som trädde i kraft i slutet av augusti förra året, enligt Amin. De innebar bland annat krav på säkerhetsbälte och vinterdäck samt plats för alla passagerare.

För första gången minskar också antalet personskadeolyckor med elsparkcykel. Totalt inträffade 1 713 olyckor under årets sju första månader, där minst en elsparkcykel var inblandad. Det är en minskning med 13 procent jämfört med samma period förra året.

Följ ämnen i artikeln