Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Gazabor flyr "helvetet" efter attacker i Rafah

TT-AFP

Publicerad 2024-05-12

Fördrivna palestinier på flykt undan östra Rafah anländer till ett tillfälligt läger väster om staden. Bild från i fredags.

Krigströtta Gazabor strömmade mot kustområdena i staden Rafah i södra Gazaremsan på söndagen, på flykt undan de kraftiga bombardemangen i de östra delarna av staden som Israel beordrat dem att evakuera från.

– Vi har genomlevt tre dagar som kan betraktas som ett helvete, säger 24-årige Mohammed Hamad, en av de enligt Israel 300 000 palestinier som flytt området den senaste tiden.

Trots omfattande internationellt motstånd mot en större militär operation i Rafah har Israel riktat in sig på det tätbefolkade området, i vad man säger är ett försök att förstöra Hamas sista fäste.

Kraftiga bombningar

Enligt vittnen har de östra delarna av Rafah bombats kraftigt de senaste dygnen och Israel skickat in stridsvagnar och styrkor för vad som beskrivs som riktade räder i området.

– Det var bland de värsta nätterna för oss sedan kriget började, säger Mohammed Hamad.

Han har tagit tillflykt i al-Mawasi, den plats som Israel utsett till humanitär zon. Detta trots att hjälporganisationer varnat för att platsen inte är förberedd för den stora strömmen av människor som nu söker skydd där.

Under krigets gång växte den lilla gränsstaden Rafah till att hysa omkring 1,4 miljoner människor som flytt undan striderna i övriga delar av Gazaremsan.

– (Israel) började med att dela ut flygblad på morgonen, och inledde omedelbart brutala artilleri- och flygbombningar utan att ge människor en chans att tänka efter eller organisera sina tillhörigheter ordentligt, enligt Mohammed Hamad.

”Vart ska vi ta vägen?”

Umm Mohammed al-Mughayyir säger till AFP att hon och hennes familj tvingats fly undan striderna sju gånger.

– Vi har nått en punkt där vi längtar efter döden, säger hon.

– Med oss finns människor med särskilda behov, äldre personer och barn. Vart ska vi ta vägen när bombandet aldrig upphör, dag som natt?