Helenas läkemedel är en bristvara året ut: ”Jättekatastrof”

Publicerad 2024-05-13

Helena Frizell, 66, lever med diabetes och behöver ta insulin dagligen.

Men nu – och resten av året – råder det brist på den långtidsverkande varianten hon behöver.

– Det är en jättekatastrof! Det första gången någonsin jag har varit med om detta, säger Helena Frizell.

Sedan 60 år tillbaka har Helena Frizell levt med diabetes typ 1.

Varje morgon tar hon en dos av det långtidsverkande insulinet – Tresiba. Men när hon skulle åka till apoteket för att hämta ut påfyllning så fick hon till svar att det var slut.

– Jag har haft diabetes i nästan hela mitt liv och det har aldrig varit problem med tillgången av insulinet som nu, säger Helena Frizell.

Hon besökte flera andra apotek men möttes av samma svar.

– Den insulindosen fungerar som en bas för mig under dagen. Utan den så får jag så höga blodsockervärden att det blir svårt att vara uppe och gå och prata.

Brist resten av året

Enligt Läkemedelsverket är både Tresiba och Lantus restnoterade. Det kommer att råda brist på dem fram till den 31 december 2024.

Det finns tre andra alternativ av långtidsverkande insulin tillgänglig. De heter Levemir, Toujeo och Abasaglar. Men att skifta till dem efter att ha använt exempelvis Tresiba är inte alltid problemfritt.

Johnny Ludvigsson, senior professor vid Linköping Universitet, rankas bland de allra bästa forskarna i världen på typ 1-diabetes. Han förklarar att det är möjligt att byta till någon av de andra insulinsorterna, men att det kan medföra problem.

– Det är inte helt lätt att byta. Det medför omställningsproblem för den som är van att ta en viss variant. Det kan vara svårt att hålla samma blodsockernivå vilket kan orsaka problem.

Det råder brist på flera typer av långtidsverkande insulin.

Särskilt problematiskt för unga

Vid byte av läkemedel behöver de som har diabetes hantera en annan insulinnivå än vad de är vana vid. Johnny Ludvigsson menar att det kan vara särskilt problematiskt för barn och unga.

Johnny Ludvigsson, senior professor vid Linköping Universitet.

– Det kan ta flera veckor att ställa om och hitta rätt nivå för kroppen. Framförallt när man byter från Tresiba. Vuxna har ett mer regelbundet liv och äter vid samma tidpunkter men tonåringar och barn i synnerhet har en större variation i livet vad gäller dessa saker. Det gör det svårt, säger Johnny Ludvigsson.

Han tycker att det är anmärkningsvärt att det råder sådan brist.

– Mig veterligen har det aldrig förekommit tidigare att det uppstått en brist under så pass lång tid. Det är väldigt olyckigt och märkligt. Jag förstår knappt hur det kan vara möjligt i Sverige.

– Sverige som land borde ju kunna lägga beställningar och sköta det bättre så att det inte ska råda sådan här brist, säger Johnny Ludvigsson.

Anledningen till läkemedelsbristen beskrivs som komplex. Enligt läkemedelsföretagen beror det till stor del av tillverkningsrelaterade faktorer såsom produktionskapacitet och produktionsplanering.

Andra generella orsaker till ökningen av restanmälda läkemedel beror bland annat på en omvärldssituation med krig och pandemi.

”Hur står du ens på benen?”

Efter att om och om igen åkt runt till apoteken i närområdet fick Helena Frizell till slut tag på ett paket av Tresiba. Det ger henne lite sinnesro ett tag framöver, men hon oroar sig för vad som ska hända när den dosen tar slut.

– När jag kom in till apoteket och berättade så sa receptarien till mig ”Har du har vart utan detta i 10 dagar? Hur står du ens på benen?”. Och det är just så illa det faktiskt kan vara. I värsta fall kan man bli medvetslös och är det då ingen som tar hand om en så finns det risk att man inte klarar sig.

– Vi är 500 000 diabetiker i landet som behöver detta dagligen. Det behöver ordnas, säger Helena Frizell.

Följ ämnen i artikeln