Vietnams ledare har dött

TT-AFP

Uppdaterad 15.27 | Publicerad 13.11

Vietnams generalsekreterare för kommunistpartiet Nguyen Phu Trong har dött. Arkivbild.

Vietnams generalsekreterare för kommunistpartiet, landets mäktigaste ledare, 80-årige Nguyen Phu Trong har dött, enligt partiet.

Så sent som under torsdagen kom beskedet att Trong skulle ta en paus från politiken för att få fokusera på sin hälsa och få medicinsk vård. Vilken slags vård Trong skulle få framkom aldrig och på fredagen kom uppgifter om att han avlidit.

Nu blir det i stället president To Lam som ska leda landet.

Trong har suttit som generalsekreterare sedan 2011, vilket enligt människorättsgrupper har sammanfallit med Vietnams utveckling mot ett allt mer auktoritärt styre. Under hans tid greps tusentals personer för korruption och förtrycket av oliktänkande och aktivister intensifierades i enpartistaten.

Han såg korruption som det enskilt största hotet mot att upprätthålla partiets legitimitet.

”Ett land utan disciplin skulle vara kaotiskt och instabilt”, sade Trong 2016 efter att ha blivit omvald till partiledare. Officiellt har Vietnam ingen högsta ledare, men kommunistpartiets ledare ses traditionellt som den mäktigaste.

Han lanserade en omfattande antikorruptionskampanj, känd som ”den flammande ugnen”, som har drabbat både näringslivet och den politiska eliten. Flera presidenter, ministrar och företagsledare har fått lämna sina roller som en del av en omfattande antikorruptionsoperation.