S-ledaren kräver nya partiledarsamtal efter trollavslöjanden

Publicerad 2024-05-13

Socialdemokraterna kräver nya samtal inom Nationella säkerhetsrådet.

Anledningen är avslöjandena om Sverigedemokraternas metoder på sociala medier.

– Det är häpnadsväckande att Ulf Kristersson inte har markerat tydligare, säger S partiledare Magdalena Andersson.

De senaste veckorna har det framkommit att Sverigedemokraterna betalar personer i det dolda för att stötta partiet på sociala medier.

TV4:s Kalla fakta har bland annat rapporterat om att Sverigedemokraterna driver anonyma konton för att nedvärdera andra partier.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kräver nu nya partiledarsamtal med anledning av avslöjandena.

– Sverigedemokraterna jobbar systematiskt för att påverka det svenska politiska samtalet och det är helt hårresande, där till exempel FOI sagt att det här är allvarligt ur demokratisynpunkt, säger Magdalena Andersson.

– Trots det har Jimmie Åkesson vare sig tagit tydligt avstånd från arbetsmetoderna eller ens sagt att de ska sluta med det.

Vill samla Nationella säkerhetsrådet

I slutet av april samlades

Nationella säkerhetsrådet Nationella säkerhetsrådet leds av statsministern och består av justitieministern, utrikesministern, försvarsministern, ministern för civilt försvar, finansministern och övriga partiledare som ingår i regeringen. Även myndighetschefer kan bjudas in för att informera om en särskild fråga. Källa: Regeringenför att diskutera säkerhetsläget inför det kommande EU-valet i juni.

Även partiledarna för oppositionspartierna var inbjudna till mötet där Henrik Landerholm, Sveriges nationella säkerhetsrådgivare, Magnus Hjort, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar och Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, informerade om läget.

Joakim Wallerstein, kommunikationschef på Sverigedemokraterna. Wallerstein är hjärnan bakom den nya mediestrategin.

Men det var innan den senaste tidens avslöjanden kring SD:s metoder på sociala medier.

S vill nu se nya samtal inom Nationella säkerhetsrådet där statsminister Ulf Kristersson (M) måste klargöra om regeringen kommer att agera mot SD:s aktiviteter på sociala medier.

– Det är häpnadsväckande att Ulf Kristersson inte har markerat tydligare och heller inte tydligt krävt att Sverigedemokraterna ska sluta med de här metoderna, säger Magdalena Andersson.

Även S hade planer för kampanjer på sociala medier

2018 avslöjade Aftonbladet att S i Stockholms län erbjöd unga och inflytelserika personer på sociala medier tusentals kronor i ersättning för att de skulle föra ut partiets politik.

Partiet backade efter Aftonbladets frågor om erbjudandet.

Magdalena Andersson säger att det är tydligt att partiet centralt tog avstånd från detta och att man lokalt inte genomförde någon kampanj eftersom det inte var transparent.

– Vi var tydliga redan då att det här inte var bra. Så ska man inte göra. Det ska vara transparent och det vore väldigt bra om Sverigedemokraterna kunde säga samma sak, säger S-ledaren.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson