Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Ukraina: 30 000 man i offensiven mot Charkiv

TT

Publicerad 2024-05-13

Invånare i Vovtjansk i Charkiv-regionen tvingas att evakuera. Bild tagen den 11 maj.

Ryssland har angripit över 30 städer och byar i Charkiv-regionen i nordöstra Ukraina i de senaste dagarnas offensiv.

Enligt Ukraina har tiotusentals ryska soldater satts in.

Under de senaste dagarna har fler än 30 städer och byar ”träffats av fiendens artillerield och granatattacker” och vissa områden har även flygbombats. Minst nio personer har skadats, skriver Charkivs guvernör Oleg Synegubov på sociala medier.

Hittills har 6 000 personer tvingats att evakuera, enligt guvernören.

30 000 soldater

Oleksandr Lytvynenko, generalsekreterare för Ukrainas säkerhetsråd, säger till AFP i en intervju att 30 000 ryska soldater satts in i offensiven, men att man i nuläget inte ser någon risk för en större markoffensiv mot staden Charkiv, Ukrainas näst största stad.

Enligt Lytvynenko syftar den ryska offensiven troligtvis till att skapa en buffertzon för att begränsa Ukrainas möjlighet att anfalla ryska gränsregioner.

Situationen i Charkiv-regionen är ”komplex och dynamiskt föränderlig”, med ryska trupper som genomför attacker i olika områden, sade Ukrainas generalstab.

”Skjuter på allt de kan”

Rysslands försvarsdepartement sade på måndagen att ryska trupper hade ”förbättrat den taktiska positionen” runt gränsbyar som Lyptsi och staden Vovtjansk.

– De beskjuter byarna och skjuter på allt de kan, sade Sergiyj Kryvetjenko, biträdande chef för militärförvaltningen i byn Lyptsi, till AFP.

Samtidigt kommer rapporter om att fyra personer har dött i en attack mot en industrizon i en ryskockuperad del av östra Ukraina, enligt den Moskvainstallerade guvernören Leonid Pasetjnik.

Ryssland och Ukraina har under de senaste veckorna trappat upp flygattackerna mot varandras gränsområden.