Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Ökad insyn i friskolor – ett steg närmare

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2024-08-21 05.50

Tiden är mogen för ökad insyn i friskolorna, enligt skolminister Lotta Edholm (L). "Jag tror att de allra flesta svenskar ser det som självklart att man ska kunna se hur skolpengen används, till exempel". säger hon. Arkivbild.

Regeringen har utlovat att insynen i fristående skolor ska öka.

Frågan är hur. Ytterligare ett förslag läggs nu på bordet, jämte de två redan kända.

Frågan om allmänhetens möjlighet till insyn i privat ägda, men skattefinansierade, skolor har debatterats och utretts i åratal. Två möjliga lösningar presenterades i ett utredningsförslag i våras.

Det ena går ut på att den grundlagsfästa offentlighetsprincipen ska gälla även friskolor, på precis samma sätt som för kommunala skolor.

Det andra förslaget handlar om en särskild insynslag för friskolor, med viss begränsning av den information friskolorna ska vara skyldiga att lämna ut. Förslaget tillkom sedan den nuvarande regeringen tillträtt, och är i linje med Tidöavtalet. Motiveringen har varit att full insyn skulle bli för arbetskrävande för små friskoleägare.

”Rimlig tid”

Men när betänkandet nu går ut på remiss finns ett tredje förslag tillfogat. Det har utarbetats på regeringskansliet och går ut på att friskolorna ska omfattas av offentlighetsprincipen, men att huvudmän som bara äger en eller två skolor inte avkrävs samma snabba service. En förälder, journalist eller annan som vill sätta sig in i skolans verksamhet ska få ta del av information ”inom rimlig tid” och inte ”skyndsamt”. Det betyder, enligt förslaget, en vecka i stället för en dag. Det föreslås också mildare krav vad gäller arkivering och på vilket sätt allmänheten ska kunna ta del av handlingar.

Skolminister Lotta Edholm (L) ser två starka skäl för att offentlighetsprincipen ska gälla alla skolor: Dels är det det enklaste sättet att säkra framtida tillgång till statistik om skolor, dels är offentlighetsprincipen väl förankrad.

– Med en insynslag riskerar vi att den först måste sätta sig innan man ser hur den fungerar, säger hon.

Juridisk kompetens

Hon ser ingen risk för att små friskolor medvetet skulle förhala information.

– Tanken är ju att göra det hanterbart för verksamheter som inte har egna jurister, och som kan ha svårt att snabbt avgöra vad som ska lämnas ut eller inte. Information om enskilda elever ska ju inte lämnas ut, till exempel.

Samtliga oppositionspartier vill att offentlighetsprincipen införs för friskolor. Det gör alltså även Liberalerna efter att ha svängt i frågan. Det nya, tredje förslaget skulle kunna ses som en möjlig väg för L att få med sig övriga Tidöpartier.

– Vi får ju ha en diskussion. Men de övriga Tidöpartierna har tyckt att det är intressant att få även det här förslaget granskat genom ett remissförfarande, säger Lotta Edholm.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln