Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Japan skrotar "giftasbonus" för flyttande kvinnor

TT-AFP

Publicerad 2024-08-30 20.36

Tokyos regering vill att fler kvinnor väljer landsbygden framför Tokyo. Bild på Shibuya-korsningen en varm onsdag i augusti.

Flytta till landsbygden, gift dig och få upp till 600 000 yen. Det var uppmaningen från regeringen i Japan till landets kvinnor.

Planen mottogs inte särskilt väl av dem som den riktades till och nu har regeringen beslutat att skrota den.

Planen var en del av en större ”omlokaliseringsplan” med avsikt att få fler kvinnor att välja livet utanför Tokyo, men nu tar alltså regeringen bort delen där kvinnor erbjuds pengar om de flyttar till landsbygden.

Enligt Asahi Shimbun, en av Japans största tidningar, bor runt elva miljoner ogifta japanska män utanför Tokyo. För ogifta kvinnor ligger siffran på 9,1 miljoner. Och det är den här obalansen som regeringen vill komma åt.

Pengarna, motsvarande drygt 42 000 svenska kronor, var tänkta att fungera som en morot för att få kvinnorna att vilja flytta och stadga sig på annat håll. Regeringen utlovade också att stå för tågbiljetter till olika matchmakingevenemang.

Kritiken mot regeringens plan har inte låtit vänta på sig. Användare i sociala medier har högljutt visat sitt missnöje.

”Förstår de fortfarande inte? Det här är något människor som enbart ser kvinnor som värdefulla om de föder barn skulle komma på.”, skriver en användare på plattformen X.

Många japanska landsbygdsorter riskerar att ”helt försvinna” eftersom färre och färre kvinnor i åldern 20–30 år bor där, enligt en japansk studie på ämnet.