Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Nya stora manifestationer för gisslan

TT

Publicerad 2024-09-14 21.58

Tusentals människor samlades på lördagskvällen i Tel Aviv för att protestera mot premiärminister Benjamin Netanyahu och ett uteblivet avtal om att få hem gisslan från Gaza.

Anhöriga till gisslan och några av de som föll offer den 7 oktober i fjol för Hamas blodiga anfall höll tal. Men mest uppmärksamhet fick Matan Angrest.

Den israeliske soldaten togs av terrorstämplade Hamas och sitter ännu gisslan i Gaza. Hans mamma Anat Angrest spelade från en scen upp en uppspelning som hittats i Gaza, rapporterar The Times of Israel.

– Netanyahu, du måste, måste få till en utväxling mellan (palestinska) fångar i Israel och fångarna här. Jag vill hemskt gärna se min familj och mina vänner, säger Matan Angrest i en odaterad videoinspelning som kan antas ha spelats in under tvång och vapenhot.

Han fortsätter, riktad till premiärministern:

– Jag tror att du kan göra det. Jag litar på dig.

Demonstrationen hålls en vecka efter de hittills största protesterna mot kriget, när uppemot en halv miljon människor samlades för att ge sitt stöd till ett avtal.

Även i Jerusalem höll flera anhöriga till gisslan tal, bara en kort bit från Netanyahus residens.

Israels militärchef Herzi Halevi sade på fredagen att Israel inte har råd att vänta mycket längre på att få hem de tillfångatagna.

– Vi kan och kommer alltid att bekämpa Hamas för att få hem gisslan. Men ju längre tiden går kommer det att bli svårare att få hem någon. Det är mitt budskap även till politikerna, sade han till gisslans anhöriga enligt Jerusalem Post.

ANNONS