Kinesisk huvudvärk för EU:s utrikesministrar
Publicerad 2020-05-29
Coronakrisen och Hongkong. Yttrandefrihet och industrispionage. Handelsgräl och handelssamarbete.
Relationen till Kina är allt annat än enkel när EU försöker balansera mellan rivalitet och partnerskap.
Jätten i öster är huvudämne när EU-ländernas utrikesministrar håller ett webbmöte under fredagen. Coronakrisens följder för Asien och Stillahavsregionen ska diskuteras, men merparten av mötet kommer att ägnas åt Kina.
Diskussionen är ett avstamp inför ett webbtoppmöte som EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel hoppas kunna hålla med Kinas premiärminister Li Keqiang i slutet av juni.
Det är i sin tur ett sorts förmöte till det stora toppmötet med president Xi Jinping som alla EU:s stats- och regeringschefer enligt planerna ska hålla i tyska Leipzig i mitten av september.
Avtal hägrar
Tysklands förbundskansler Angela Merkel har utlovat tungt fokus på Kina under det tyska halvåret som ordförandeland i EU:s ministerråd från och med 1 juli.
Målet är bland annat att slutligen få till stånd det investeringsavtal som man förhandlat om i flera år, för att skapa mer stabila villkor för europeiska investeringar i Kina – och vice versa.
Internationell handel är ett område där EU och Kina samarbetar relativt bra, bland annat för att hålla liv i världshandelsorganisationen WTO.
Många strider
Samtidigt finns desto fler områden där samarbetet är betydligt mer skakigt. Situationen i Hongkong lär bli ett av huvudämnena under fredagens interna EU-samtal.
"EU anser att demokratisk debatt, samtal med de viktigaste intressenterna och respekt för skyddade rättigheter och friheter i Hongkong utgör bästa vägen vidare", betonades i ett uttalande från utrikeschefen Josep Borrell för en vecka sedan.
För svensk del väntas utrikesminister Ann Linde (S) även ta upp läget för den fortsatt fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.