Tusentals flyktingar vid gränsen – ökad spänning mellan EU och Turkiet
Publicerad 2020-03-02
Turkiet öppnade dörren, Grekland håller den stängd med tårgas och chockgranater.
Nu är tusentals flyktingar fast i ingenmanslandet vid EU:s yttre gräns.
Från Lesbos kommer bilder där invånare motar bort en gummibåt med järnrör och glåpord.
– De här människorna utnyttjas av Turkiet som brickor i ett diplomatiskt spel, säger en talesman för Greklands regering.
2016 ingick EU och Turkiet ett avtal. Turkiet skulle hindra flyktingar att ta sig in i EU i utbyte mot miljardbistånd.
I fredags kom uppgifter om att Turkiet släppt flyktingarna fria. Det bekräftades av president Recep Tayyip Erdogan i lördags.
– Vad gjorde vi i går? Vi öppnade dörrarna. Vi kommer inte att stänga dessa dörrar. Varför inte? För att EU borde hålla sina löften, sa han.
I Turkiet finns just nu omkring 3,6 miljoner syriska flyktingar, troligen fler efter de senaste veckornas blodiga strider i Idlib. Det är oklart hur många som just nu tagit sig till den grekiska gränsen.
FN uppgav i lördags att de var 13 000 och enligt TT anlände på söndagsmorgonen ytterligare minst 2 000 till skogarna vid gränsövergången Pazarkule.
Grekland anklagar Turkiet
Samtidigt twittrade Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu att 76 000 migranter försöker ta sig in i Grekland landvägen, utan att närmare redogöra för siffrans ursprung.
Grekland anklagar Turkiet för att bussa flyktingarna till gränsen.
– Det här styrs och uppmuntras av Turkiet, säger Stelios Petsas, talesperson för den grekiska regeringen, till Reuters.
I helgen har flera sammandrabbningar ägt rum längs den 21 mil långa gränsen. Flyktingar som har kastat stenar och metallföremål har beskjutits med tårgas och chockgranater, enligt Reuters och NBC.
Skrek i megafoner
Grekisk gränspolis använde också megafoner där de skrek ut sitt budskap på arabiska och engelska: ”Gränsen är stängd, ni kommer inte igenom”. Samma meddelande skickades till mobiltelefoner i området, uppger Reuters.
– I går gjordes 9 600 försök att kränka våra gränser och alla hanterades framgångsrikt, sa Greklands vice försvarsminister till tv-kanalen Skai.
Vid gränsövergången i grekiska Kastanies har våldsamheterna eskalerat i helgen. Där anklagas turkiska styrkor dessutom för att ha skjutit tårgas mot grekisk polis på andra sidan gränsen, uppger Reuters och hänvisar till en video som kommit från en grekisk myndighetskälla.
Invånare motade bort gummibåt
Även sjövägen försökte hundratals flyktingar ta sig till Grekland på söndagen. På ön Lesbos motade invånare bort en gummibåt med omkring 50 migranter när den försökte lägga till i hamnen.
– Varför har ni kommit hit? Åk tillbaka till ert land. Gränsen är stängd, sa grekerna och använde järnrör för att trycka bort båten från kajen.
På söndagskvällen hade Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis kallat landets säkerhetsråd till ett krismöte. Efteråt meddelade han att Grekland stoppar alla asylansökningar i en månad.
– Vi har beslutat oss för att öka nivån av avskräckning vid våra gränser till max, sa han enligt Politico.
Akut krismöte i EU
Turkiets beslutet att öppna gränsen kom dagen efter att 33 turkiska soldater dödats i en flygbombning av ryskstödda regimstyrkor i den syriska staden Idlib. Enligt CNN används nu flyktingarna som ett vapen i det diplomatiska spelet gentemot EU och USA.
Syftet ska vara att tvinga fram stöd bortom retorik och fördömanden i de pågående striderna mot syriska och ryska styrkor i Idlib.
EU:s utrikesministrar har i veckan kallats till ett akut krismöte med anledning av upptrappningen i Syrien.
”EU behöver mångdubbla sina ansträngningar för att hantera den fruktansvärda humanitära krisen”, säger EU:s utrikeschef Josip Borell i ett uttalande.
Samtidigt uppgav EU-kommissionens vicepresident, greken Margaritis Schinas, att han vill kalla EU:s inrikesministrar till ännu en krismöte om läget vid gränsen.
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) twittrade på söndagskvällen att hon haft ett telefonsamtal med sin grekiske kollega Nikos Dendias:
”Vi var eniga om att flyktingars utsatta ställning inte ska användas i politiskt spel. Följer utvecklingen noga och står i tät kontakt med EU och kollegor.”
Österrikes inrikesminister Karl Nehammer uppger att landet kommer att stoppa flyktingar vid gränsen om de dyker upp.
– Ungern har försäkrat oss om att de kommer att försvara sin gräns bäst de kan, samma sak med Kroatien. Skulle flyktingar trots det nå hit måste de stoppas, säger han till tv-kanalen ORF enligt Reuters.