Natoskepp i Östersjön: ”Här för att visa solidaritet”
Uppdaterad 2022-01-22 | Publicerad 2022-01-16
Den militära närvaron i Östersjön trappas upp.
Nu har krigsfartyget HNLMS Rotterdam stationerats i ett område strax söder om Sverige, bekräftar Nato för Aftonbladet.
– Vi är där för att visa närvaro och solidaritet med hela alliansen, säger en talesperson för Nato.
Krigsfartyget, som tillhör den nederländska flottan, seglade under lördagen genom Öresund och befinner sig nu i Östersjöområdet söder om danska Bornholm.
HNLMS Rotterdam är flaggskeppet i militäralliansen Natos snabbinsatsstyrka Standing Nato Maritime Group 1 och är byggd för helikopteroperationer och dockning av landstigningsfartyg.
Enligt Nato finns fartyget på plats i Östersjön för att bevaka situationen i området.
– Det är en planerad utplacering och de är där för att visa närvaro och solidaritet med hela alliansen, säger en talesperson för Nato till Aftonbladet.
– Snabbinsatsstyrkan finns alltid tillgänglig för att genomföra försvarsuppgifter från övningar till uppdrag.
”Nato har anpassat sig”
Enligt Magnus Christiansson, forskare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, är det inget ovanligt att Nato befinner sig i Östersjöområdet. Men tidpunkten för utplaceringen kan kopplas till det spända säkerhetsläget i Europa där Ryssland mobiliserat vid Ukrainas gräns och ställt krav på Nato om att inte godkänna några fler medlemsländer.
– Det finns i bakgrunden. Man följer och markerar mot varandra och det är många länder runt Östersjön som är Natomedlemmar. Nato har anpassat sig till Rysslands aggressiva och oförutsägbara sätt och övar allt mer i Östersjön tillsammans med Sverige och Finland, säger han.
I onsdags seglade tre ryska landstigningsfartyg in i Östersjön via de danska sunden, varpå Sverige beslutade sig för att trappa upp sin militära närvaro på Gotland. Sedan i fredags patrullerar soldater på flera olika ställen, bland annat i hamnen och på flygplatsen i Visby.
”Finns behov att skydda Gotland”
Ön har en strategiskt viktig plats i Östersjöområdet – inte minst för Nato.
– Det hänger ihop med att om det bryter ut krig i de baltiska staterna, som är Natomedlemmar, är det viktigt att befinna sig på Gotland där man kan ställa ut luftvärnssystem och sjörobotar.
– Annars blir det svårt för västmakterna att komma till undsättning för sina allierade, säger Magnus Christiansson och tillägger:
– Det finns ett behov för västsidan att skydda Gotland om det skulle utbryta en konflikt. Då blir det svårt för Ryssland att ha kontroll över de baltiska staterna, det är militärgeografiska faktum.