Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Moderaterna tjänar mest av alla

Publicerad 2014-05-23

Moderaternas kandidater till höstens riksdags, landsting och kommunval tjänar mest av alla.

Jämför man deras inkomster med de andra partiernas kandidater så sticker de verkligen ut.

– Vi har många kandidater på våra valsedlar, som återspeglar hur Sverige ser ut, säger Kent Persson, moderaternas partisekreterare till Sveriges Radio.

Enligt en granskning som Sveriges Radio har gjort tjänar nästan sex av tio moderata riksdagskandidater mer än 400 000 kronor om året. Det gör att de toppar listan av kandidater som tjänar mest.

– För oss är det viktigt att titta på helheten och det tror jag att det är för väljarna också. Det här är en del av hur representationen kan se ut, säger Kent Persson, partisekreterare i Moderaterna till Sveriges Radio.

Tvåa kommer socialdemokraterna där nästan hälften av alla kandidater tjänar över 400 000 kronor. På sista plats kommer Vänsterpartiet, där 30 procent av riksdagskandidaterna är höginkomsttagare.

Toppar även i kommunvalet

Även när man kollar på kommun och landsting så är det moderaterna som tjänar mest. Nästan 40 procent av de moderater som kandiderar till kommunvalet tjänar över 400 000 kronor. Det går att jämföra med den svenska befolkningen, där bara 15 procent tjänar tjänar liknande summor varje år.

– Vi har många kandidater på våra valsedlar, som återspeglar hur Sverige ser ut. Vi har unga och gamla, vi har kvinnor och män, vi har människor från både storstad och landsbygd, säger Kent Persson till Sveriges Radio.