Star Trek-kraftfält skyddar jorden

Publicerad 2014-12-01

Jorden bombarderas konstant av "dödselektroner" som kan ställa till med stor oreda. Nu har forskare bevisat att vår planet skyddas av ett osynligt Star Trek-liknande skyddsfält.

– Det är som att elektronerna åker rakt in i en glasvägg, säger en av forskarna bakom upptäckten.

I klassiska rymdserien Star Trek skyddas det intergalaktiska rymdskeppet av ett kraftfält som ska stoppa attacker från elaka aliens.

Nu har ett forskarteam på University of Colorado upptäckt att jorden skyddas av ett kraftfält som tidigare varit dolt.

– Vi skyddas av ett osynligt Star Trek-liknande kraftfält som blockerar elektroner, säger Daniel Baker, på University of Colorado.

”Trodde instrumenten gått sönder”

Kraftfältet består egentligen av tre fält som går under namnet Van Allen-bältet. Det befinner sig drygt 40 000 km ovanför jordens yta. Den nya upptäckten gjordes med en NASA-sond som för första gången lyckades bevisa ett tredje kraftfält.

Det här fältet skiljer sig markant från de andra två. Det kan stoppa "dödselektroner" som rör sig i ljusets hastighet.

Nu är det inte så att du behöver gömma dig i källaren av rädsla för elektronerna. De har fått sitt smeknamn eftersom de kan skada astronauter som befinner sig i rymden och förstöra satelliter.

NASA har fått flera farkoster förstörda av elektronerna, därför är det hög prioriterat att förstå mer om dem.

Det nyupptäckta fältet stoppar elektronerna från att ta sig hela vägen fram till jordens atmosfär.

– Vi trodde först att våra instrument var sönder när vi upptäckte det tredje fältet. Men det finns där varje dag, varje vecka, säger Shri Kankal på NASA Space Flight Center.

Nytt fenomen

Tidigare har forskare trott att elektronerna förstördes när de krockade med vår atmosfärs luftpartiklar. Nu är uppgiften att försöka klura ut hur kraftfältet har uppstått.

– Det är som att se på fenomenet med helt nya glasögon, säger John Foster, på Haystick Observatoriet på MI