Unikt äppelträd sågas ned – ska bli soprum

Publicerad 2014-06-03

Ett av landets största äppelträd har vuxit i Gävle i uppåt 200 år.

Nu pågår en kamp för att skydda det från motorsågen.

– Vi ska ställa oss i vägen, säger Sylve Rolandsson från Sveriges pomologiska sällskap.

Sedan några dagar tillbaka har minst två personer vaktat ett vildväxande äppelträd i Sofiaparken i Gävle dygnet runt. Några meter från roten står ett blått tält som aktivister sover i.

– Det är fredlig aktion men vi ska försöka ställa oss i vägen om det kommer någon med motorsåg, säger Sylve Rolandsson, 52, från Sveriges pomologiska sällskap med 800 medlemmar.

Apeln är nästan 11 meter hög med en krona på över 16 meter i diameter. Sylve Rolandsson har bara sett något liknande vid Tien Shan (Himmelska bergen) i Kazakstan, en gren av Himalaya.

– Det är väldigt gammalt och helt orört av människohand. Obeskuret genom hela sin livslängd. Det är svårt att uttala sig om ålder på ett äppelträd men kronan har aldrig blivit stympad, säger han.

Trädet kan ha stått här i 200 år, enligt konsulten som Gävle kommun anlitat för oberoende bedömning. Landskaparkitekten, växtexperten och pensionerade lektorn Tomas Lagerström från Sveriges lantbruksuniversitet konstaterar att trädet måste skyddas.

Fått dödsdom

Men nu är det snart slut. Gävle kommun beslutade i onsdags att ge markägaren bygglov för ett radhus med sju bostäder i området. Det innebär att det unika trädet får avverkas.

Precis där trädet står planeras ett garage med soprum.

– Vi har beslutat om bygglov för en privat markägare. Trädet i sig befattas inte alls av kommunens beslut. Det ligger i hans bedömning och i kommunens parkeringspolicy, säger Jörgen Edsvik (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Jörgen Edsvik säger att detaljplanen klubbades 2011, men att de först i år fick veta att trädet är värdefullt. Förslaget att flytta det har dömts ut av konsulten Thomas Lagerström.

Går det inte att lösa på något annat sätt?

– Möjligheten att bygga runt eller vid sidan om trädet är liten för att det är en liten tomt. Frågan nu har varit om det finns något sätt att lösa det på. Men det är upp till markägaren, han har sitt bygglov och kan sätta igång när han vill, säger Jörgen Edsvik.

Markägaren vill inte uttala sig när Aftonbladet ringer.

– Jag har ingenting att kommentera just nu eftersom jag ska in på ett möte, säger Kjell Norrman som köpt marken av Gävle kommun.

Trädkramarna i Sofiaparken har fått besked om att trädet inte kommer att röras på några veckor, men de fortsätter hålla vakt.

– Det litar vi inte på, säger Sylve Rolandsson.

En aktionsgrupp som kallar sig Rädda Trädet har vädjat till kungen om hjälp. De vill bevara trädet som ett riksintresse. På Facebook har gruppen Rädda äppelträdet hittills samlat ett tusental medlemmar.

ANNONS