Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Filippa Reinfeldt om kritiken: ”Det känns konstigt”

Publicerad 2014-12-19

Filippa Reinfeldt börjar jobba som lobbyist för vårdjätten Aleris.

En och en halv månad efter att hon lämnade landstingspolitiken börjar Filippa Reinfeldt jobba som lobbyist för vårdjätten Aleris.

Under dagen har kritiken tilltagit.

– Att det skulle bli sådana här reaktioner känns konstigt, säger Filippa Reinfeldt.

I morse kom beskedet att Filippa Reinfeldt, som fram till valet i höstas var sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, blivit lobbyist hos vårdjätten Aleris, där hon även ska ingå i koncernledningen.

Beskedet väckte omgående kritik från flera håll, som riktade in sig på att det landsting Reinfeldt varit med och styrt köpt tjänster av just Aleris.

I eftermiddags kallade civilminister Ardalan Shekarabi (S) till presskonferens med anledning av hennes nya jobb. Han sa där att han inte vill "bedöma lämpligheten i enskilda människors etiska överväganden".

– Däremot kan jag konstatera att Filippa Reinfeldts direkta övergång till ett företag som verkar på den offentliga marknaden som bland annat finansieras av Stockholms läns landsting aktualiserar frågan om behovet av regler, säger han.

”Finns behov av att utreda”

Sedan tidigare har Shekarabi sagt att regeringen vill utreda behovet av karantänsregler när det gäller statsråd eller statssekreterare som går från politiken till näringslivet.

– Det finns mot bakgrund av dagens händelser behov att utreda vad som bör gälla inom hela den offentliga förvaltningen. Det vill säga även kommuner och landsting, säger han.

Just vårdsektorn sticker ut - menar Shekarabi.

– Det finns ett brett stöd bland befolkningen för att skärpa reglerna inom välfärden, för att säkerställa att skattepengar används i själva verksamheten. Vi ser nu att det finns starka ekonomiska intressen inom sektorn som inte vill se sådana skärpningar. När dessa intressen rekryterar tidigare beslutsfattare finns en uppenbar risk för intressekonflikter.

Filippa Reinfeldt själv säger att hon är lite förvånad av kritiken.

– I grunden tycker jag det är bra att det förs diskussioner som har med transparens att göra när människor rör sig mellan olika sektorer i samhället. Men det vore synd om personer med olika typer av erfarenheter och kunskaper målades in i rigida ramar. Jag tror snarare att det är bra att man kan röra sig mellan politik, näringsliv, akademi, forskning och fackföreningsvärlden. Det bidrar till kvalitetshöjningar, säger hon.

”Det är befängt”

Hon menar att det är befängt att tro att hon i sin roll som sjukvårdslandstingsråd skulle ha gynnat Aleris.

– Vem som helst kan se att kanske världens största vårdupphandling ägde rum för ett par år sedan när Sankt Görans sjukhus upphandlades. Den förlorade just Aleris, säger hon.

Efter valet i höstas utmanade Filippa Reinfeldt sin partikamrat Torbjörn Rosdahl om den mäktiga posten som finanslandstingsråd - en strid hon förlorade knappt.

– Ingen som har följt Stockholms läns landsting eller sjukvårdspolitik eller sneglat på vad jag har gjort kan ha betvivlat att jag fram till kvällen den 16 oktober gick in med full fart och kraft för att försöka och vilja bli finanslandstingsråd. Att tro att jag har tänkt någon annan tanke är befängt, säger hon.

Hon menar att hon - till skillnad från många andra - nu är öppen med vad hon ska göra.

– Jag har valt att vara transparant, till skillnad från en hel del andra, som väljer att starta bolag eller bli PR-konsulter och sedan jobbar för andra bolag. Det finns dessutom inga beslutunderlag eller brev bakåt som inte är öppna för journalister eller allmänhet att ta del av.

Under Almedalsveckan i somras frågades Filippa Reinfeldt ut i Aleris monter i Almedalen.

– Visst satt jag i Aleris tält och blev intervjuad, men jag satt i totalt nio tält. Jag var en av flera politiker som satt där. Det är inga konstigheter kring det.

Men ingen av dem har senare gått till Aleris?

– Nej, det har de inte gjort. Det jag menar är att om man sitter och blir utfrågad av ett företag är det inget konstigt. Jag har deltagit i otroligt många diskussioner och seminarier i Almedalen i olika frågor. Diskussionen kring jobbet på Aleris började för ett par veckor sedan.

Tror du att sådant här kan skada människors förtroende för politiker?

– Jag tycker att det är bra att det finns en diskussion, det är bra med transparens och att den här diskussionen förs. Sedan får man se om det fattas några beslut, det kommer inte jag lägga mig i.