”Fi för en rent galen politik”

Uppdaterad 2014-08-20 | Publicerad 2014-08-19

Göran Hägglund om att kalla KD för familjens röst och när han hade helt fel

Göran Hägglund är för jämställdhet men vill inte kalla sig för feminist.

Feministiskt initiativ, Fi, varnar han för. Deras politik är ”rent galen”

– De blandar önskedrömmar med det mest revolutionära vi sett på den politiska arenan, i alla fall under min livstid.

Det är förmiddag på socialdepartementet och KD-ledaren Göran Hägglund ser med tillförsikt fram emot valet. Framgången i EU-valet i våras gav råg i ryggen.

Är du feminist?

- Jag är kristdemokrat och tror på alla människors lika värde. Killar och tjejer, män och kvinnor ska ha lika goda förutsättningar att bli det de vill vara.

Men det brukar man väl kalla feminism?

- Jag är för jämställdhet och det tycker jag är korrekt som en varudeklaration. Jag är inte för könskamp, jag är för samarbete och lika möjligheter.

KD, liksom Sverigedemokraterna, vill avskaffa de två pappamånaderna i föräldraförsäkringen. Varför då?

- För att det är bättre att föräldrarna väljer än att politikerna gör det.

Politiken ska göra halt vid människors entrédörr, sade du i nyligen i en intervju. Vad betyder det?

- Att sådant som människor kan bestämma själva ska inte politiken lägga sig i. Politiker som vill reglera i detaljer för att nå en önskad statistisk effekt, de gör människor en otjänst.

”Inte bestämma över huvudet”

Men var går gränsen? Exempelvis hustrumisshandel brukar ske bakom dörren.

- Det ska självklart bekämpas. Men det jag menar är att människor ska så långt det är möjligt ha den självklara rätten att bestämma över sin egen tillvaro.

Men var går gränsen, jag antar att du är emot våld i hemmet?

- Det är, och ska vara, förbjudet. Men att över människors huvuden bestämma sånt som de kan bestämma själva, och där det inte skadar någon annan, det är fel.

Familjens röst, kallar ni er. Varför det?

- När man frågar människor om vad som är viktigt i livet svarar nästan alla att det är familjen, det är mina nära och kära. Ändå är det så att politiken många gånger bortser från familjen. Man tar den antingen för givet eller ogillar familjerna eftersom de skapar ett beroende av varandra.

- Jag anser att vi människor är beroende av varandra. Oberoende personer som inte behöver någon annan är inte behövda själva och det är inget jag eftersträvar.

KD är emot ett förslag som skulle göra det lagligt att inseminera ensamstående kvinnor som drabbats av barnlöshet. Är inte det motsägelsefullt, ibland är barn jätteviktiga, i bland inte?

- Barn är alltid viktiga. Men i alla andra sammanhang eftersträvar vi att båda föräldrarna är delaktiga i barnens uppväxt. Men i just det här fallet så finns pappan över huvud taget inte med. Och vi tycker att barn har rätt till båda föräldrarna.

KD ökade ju i valet till EU-parlamentet, med 1,3 procentenheter till 5,9 procent, efter att ha varit nästan uträknade. Hur glad blev du då?

- Det är klart att jag blev glad. Men vi gör i regel bra valrörelser.

Hur viktigt var det där mandatet för er?

- Väldigt viktigt. Också internt för stämningen i övergången till nästa val­rörelse. Men ett bra resultat i EU-valet är ingen garanti för ett bra resultat i september.

”Kristendom en viktig grund”

Ert toppnamn, Lars Adaktusson, har ju en mer konservativ framtoning än du. Är det åt det hållet som KD ska gå?

- Jag tror inte att du hittar några stora ideologiska eller politiska skillnader mellan oss. Det handlar mer om vilka frågebatterier som diskuteras i olika valrörelser.

Han nämnde till och med gud i en debatt och underströk att K:et i parti­namnet är viktigt. Hur viktig är kristendomen för KD?

- Den är ju otroligt betydelsefull som grund för den politik vi bedriver. Men för att rösta på KD eller vara aktiv hos oss så behöver man inte ha en personlig tro. Det vi är överens om är en värdemässig grund som är fundamentet för allt vi gör.

Fi seglar ju i medvind. Hur ser du på det?

- Fi för en i långa stycken rent galen politik. Skulle man vara snällare, så skulle det vara ett väldigt stort äventyr att satsa på en sådan häst.

- Det är ett parti som blandar önskedrömmar med det mest revolutionära vi sett på den politiska arenan, i alla fall under min livstid. Att de fick så pass många röster i EU-valet måste helt enkelt bero på att folk inte vet vad de står för. För den politiken går inte att regera ett land utifrån.

”Vi har inte höjt skatten”

Enligt OECD ökar inkomstskillnaderna snabbast i Sverige. Mellan 1995 och 2010 mer än fördubblades andelen fattiga till nio procent. Vad är felet?

- Vi har en grupp välutbildade människor som har kunskaper som gör att de har hela världen som arbetsfält och kan tjäna omåttligt mycket pengar. Och sedan har vi en grupp som bland annat består av unga som inte klarat skolan, personer som nyligen kommit hit med dålig utbildning.

- Det drar alltså åt två olika håll samtidigt. Därför är skillnaderna mödosamma att komma åt.

Arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade betalar högre skatt än både löntagare och pensionärer skatt. Hur rättvist är det?

- Vi har inte höjt skatten för någon grupp. Och det har varit väldigt viktigt att göra det mer lönsamt att arbeta.

Men hur kan man förklara att de som tjänar minst ska betala högst skatt?

- Det har varit rättvist att sänka skatten för den som arbetar. Men jag vill ständigt arbeta för att förbättra för utsatta grupper.

A-kassan har legat still i tolv år. Ni vill höja taket och det vill även FP och C. Varför lyckas ni inte brotta ner Moderaterna i den frågan?

- Om vi vill behålla a-kassan som en omställningsförsäkring, och det vill vi, då behöver vi under nästa mandatperiod höja taket.

Här är ni tre mot en, då brukar man ju lyckas?

- Vi ska återkomma till det.

Du vill förstatliga sjukvården. Finns det något annat som du också tycker att staten ta kontrollen över?

- Nej. När det gäller skolan var mitt parti emot kommunaliseringen. Nu är skolan kommunal och vi tror att det är en väldigt stor operation att ändra det. Det finns annat som är mer angeläget.

”Hoppas på fler äldre väljare”

KD har de äldsta väljarna, i förra valet var medelåldern 52 år. Vad tänker du göra åt det?

- Jag hoppas på att få ännu fler äldre väljare. Det är bra att folk som har livserfarenhet och kunskap röstar på oss i högre utsträckning än andra. Men vi behöver naturligtvis bli attraktiva för fler.

Jobben är valets viktigaste fråga. Hur ser KD:s viktigaste bidrag till att skapa fler jobb ut?

- Åtgärder för att underlätta för fler att komma in på arbetsmarknaden. Det kan vara personer som kommit till vårt land på senare tid, funktionsnedsatta eller unga som har haft det svårt i skolan. Det är minst lika viktigt att de blir delaktiga på arbetsmarknaden och får känna sig behövda.

Har du någonsin ångrat dig i en politisk fråga, kommit fram till att du helt enkelt hade fel?

- När jag kom in här på Socialdepartementet trodde jag att landstingen var de mest ändamålsenliga för vården. Men jag har tänkt om. Landstingen i sig själva är för små för att kunna få en tillräcklig kraft i den förändring som krävs för att hålla jämna steg med den medicinska utvecklingen.

7 snabba

Vad avgjorde att du började ägna dig åt politik?​

– Jag engagerade mig i en miljögrupp hemma i Degerfors . Jag engagerade mig i Amnesty och ville bidra till en bättre värld. Sedan insåg jag att det handlar om politik och tittade igenom partiprogrammen och kom fram till att jag var kristdemokrat.

Vilken är den viktigaste politiska händelsen i Sverige?

– Utvecklingen av socialförsäkringarna som skapar trygghet vid arbetslöshet, sjukdom och på ålderdomen.

Vem är din största politiska förebild?

– Nelson Mandela för att han vågade ta konsekvenserna av den för oss självklara synen att alla människor har lika värde. Han satt i fängelse i många år men när han kom ut var han inte bitter och hämndlysten utan talade om försoning. Det är stort och jag önskar jag var likadan.

– Jerzy Einhorn är en annan. Han hade förlorat nästan alla släktingar, suttit i koncentrationsläger och blir en person som i nästan allt tänker på sin nästa i stället för att odla bitterhet.

Vem är din bästa kompis i politiken?

– Det är Stefan Attefall och Maria Larsson (KD-ministrar i regeringen).

Vad vill du att det ska stå på löpsedeln den 15 september?

– KD-raket avgjorde till Alliansens fördel.

Vem är den politiska motståndare som du har mest respekt för?

– Under hans bästa tid så går det inte att säga annat än att Göran Persson (S) var en dominant på den politiska arenan. Han satte dagordningen, var suverän i debatter och vågade göra det oväntade.

Vad vill du bli ihågkommen för?

– Att jag genom många till synes små steg av nytänkande förnyade den svenska vården.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln