Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Upptrappning på väg av kriget i Ukraina

Rysslands inblandning en tickande bomb

Den som tror att kriget i Ukraina är över behöver bara titta på bilderna från den nybyggda men totalt demolerade flygplatsen i Donetsk för att inse att verkligheten är en annan.

Ett troligt scenario är att kriget istället går in i en ny och ännu våldsammare fas.

Kriget i östra Ukraina är märkligt på många vis. Som en trasig strömbrytare slås det på och av på ett oberäkneligt sätt. Ena stunden råder en viss normalitet för att i nästa explodera i död och förstörelse.

Officiellt råder vapenvila sedan den 5 september. Ändå har cirka 400 människor dödats i krigshandlingar. Båda sidor hävdar att de bara öppnar eld för att försvara sig. Båda anklagar varandra för att utnyttja vapenvilan för att föra in förstärkningar och befästa sina positioner.

I helgen körde en konvoj av omärkta militärfordon och artilleripjäser över gränsen från Ryssland in i östra Ukraina. Det följdes av vad som av boende beskrivs som den mest intensiva artilleribeskjutningen sedan kriget kom till Donetsk-regionen.

– Mitt enda mål är att överleva natten, skriver en Donetskbo på sociala medier.

Åter till stenåldern?

En kvinna som bor i förstaden Spartak, nära flygplatsen i Donetsk är förfärad över hur hennes fram till nyligen normala liv slagits i spillror och hur hon nu tvingas tillbringa nätter i en källare medan marken vibrerar av granater som slår ner runtomkring.

– Lever vi på 2000-talet eller är vi på väg tillbaka till stenåldern?, är hennes undran.

Den moderna flygplatsen i Donetsk var regionens stolthet när den invigdes för dryga två år sedan lagom till fotbolls-EM. I dag finns det inte en enda hel ruta i glasbyggnaden. Förvridna metallrester efter stridsvagnar och militärfordon står utspridda på landningsbanan.

Det är svårt att tolka det som händer på annat sätt än att Rysslands president Vladimir Putin bestämt sig för att ytterligare dra åt tumskruvarna mot Ukraina. Han är fast bestämd att bit för bit utöka Rysslands inflytande över landet och förhindra att Ukraina sakta men säkert glider över i västlägret.

Små gröna män

De senaste valen i landet visade att den övervägande delen av befolkningen vill söka sig mot EU. Putin vill sätta stopp.

Taktiken verkar vara densamma som Moskva tidigare tillämpade på Krim som senare annekterades av Ryssland. Små gröna män dyker plötsligt upp i militärfordon med övermålade nationalitetsbeteckningar. Alla vet att det är ryssar men Putin vill ändå inte erkänna det. Förrän möjligen i efterhand, som han gjorde i fallet Krim.

Det är uppenbart att Ryssland bestämmer takten i kriget. De ryssvänliga rebellerna i östra Ukraina är bara ett nyttigt verktyg.

När de ukrainska regeringstrupperna på sensommaren såg ut att kunna ta Donetsk och Luhansk och därmed besegra rebellerna satte Ryssland in elitsoldater och på en vecka vände stridslyckan.

Nya förhandlingar

Den ryska närvaron är som en tickande bomb som exploderar då och då enligt en tidtabell som Kreml dikterar någonstans i skuggorna. Nu kan det handla om att förbättra läget på slagfältet inför nya fredsförhandlingar som är planerade i Minsk till slutet av november. Kanske vill Moskva hjälpa rebellerna att ta tillbaka städer som Slovjansk och Kramatorsk.

Ingen vet exakt vad Putin vill eller hur långt han är beredd att gå. Precis som kriget är han oberäknelig. Ena stunden medgörlig för att i nästa bryta mot alla löften.

Västvärldens sanktioner har börjat bita på allvar. Rysslands ekonomi har nolltillväxt och rubeln rasar. Men för Putin är stormaktsdrömmarna viktigare.