Barnmorskeförbundet: Kan leda till ökad mödradödlighet

Uppdaterad 2014-11-13 | Publicerad 2014-11-12

Att låta vårdpersonal neka kvinnor att göra abort kan i förlängningen leda till ökad mödradödlighet.

Det har Barnmorskeförbundets etiska råd kommit fram till.

– För oss är det ingen diskussion, säger förbundets vice ordförande Eva Nordlund.

I går röstade landstingsstyrelsen i Kronoberg för att utreda möjligheten att införa samvetsfrihet, vilket skulle ge vårdpersonal rätt att vägra att genomföra exempelvis aborter.

"Ska kvinnor skuldbeläggas ytterligare?"

M, C och KD röstade för. FP lade ned sina röster, medan S, MP och V röstade emot.

Carita Sturesson från Barnmorskeförbundet i Kronoberg är kritisk:

– Väljer man att bli barnmorska ingår allt som ingår i barnmorskans yrkesroll. Vi har laglig rätt i Sverige att genomföra abort till graviditetsvecka 22, och vi vara glada för att vi har fri abort. Som barnmorska får man skilja på samvetet och profession, tycker jag.

– Abort ingår i barnmorskans arbetsuppgifter. Man kan jämföra med en lärare som skulle vägra undervisa om islam, för att hon skulle anse att det inte är en bra religion.

– Det är kvinnans val om hon vill avbryta graviditeten, och det är aldrig ett lätt beslut. Ska hon då läggas på ännu mer skuld för att det står en barnmorska mitt emot henne som inte vill beblanda sig med hennes omvårdnad för att hon är emot aborter?

Förbundet: "Minskar vårdtillgängligheten"

Frågan väcks i på flera håll i Europa. Är den fria aborten hotad, som du ser det?

– Det hoppas jag verkligen inte. Man vet att i de länder där det inte är lagtligt utförs illegala aborter, som innebär jättestora medicinska risker för kvinnan. Det borde gå åt andra hållet i stället, att fler länder skulle tillåta fria aborter.

Barnmorskeförbundets etiska råd har i en konsekvensanalys bland annat kommit fram till att en samvetsklausul kan begränsa vårdtillgängligheten, urholka professionen och i förlängningen leda till ökad mödradödlighet.

"Den som av samvetsskäl inte kan tänka sig att delta i abortvård ska inte utbilda sig till barnmorska", skriver etiska rådet. 

Förbundets vice ordförande Eva Nordlund, barnmorska, säger till Aftonbladet:

– Vi har en väldigt klar ståndpunkt i den här frågan. Kvinnor har rätt till abort enligt gällande lag och det finns inget utrymme för en samvetsklausul. För oss är det ingen diskussion.

ANNONS