Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Misär driver kvinnor in i sexhandel

Publicerad 2018-03-25

Stor utsatthet driver unga kvinnor från Östeuropas fattigaste länder in i svensk prostitution. I veckan rullades vad som kan vara ännu en människohandelshärva upp av polisen i region Väst. Arkivbild.

Extrem misär driver unga kvinnor från Östeuropas fattigaste länder in i svensk prostitution.

I veckan rullades vad som kan vara en ny människohandelshärva upp i region Väst, med kopplingar till Rumänien.

Inget annat land har lika många dömda i Sverige för människohandel och koppleri över gränserna.

– Det är inte unikt på något sätt. Många av de här ärendena har en länk till Rumänien, säger Patrik Cederlöf, senior utredare inom prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.

Många av de kvinnor som utnyttjas i prostitution i Sverige kommer från Rumänien. Men det gör också en majoritet av dem som döms för människohandel samt koppleri av gränsöverskridande eller människohandelsliknande karaktär i Sverige.

Extrem utsatthet

De fyra som misstänks ha agerat hallickar i härvan i region Väst tillhör enligt polisen ett östeuropeiskt kriminellt nätverk som värvade unga kvinnor på olika platser i Rumänien och lät dem utnyttjas i prostitution på lägenhetsbordeller i Göteborg, Malmö och Växjö – samtidigt som kvartetten tros ha tagit en stor del av intäkterna.

Utsattheten som driver kvinnor från fattiga länder i öst in i sexhandel kan för oss vara svårt att förstå, säger Patrik Cederlöf.

– Vi har varit nere och jobbat både i Rumänien och Bulgarien och har sett de här extremt utsatta områdena. Men bland svenskar i allmänhet finns en stor okunskap kring hur svåra omständigheterna faktiskt är. Man förstår inte hur illa det kan vara, hur socialt och ekonomiskt utsatt man kan vara, hur stort utanförskapet är, säger han.

Skildringar av prostitutionen i Rumäniens huvudstad Bukarest har visat hur tonåringar säljer sex för några tior på gatan.

Inga alternativ

Mot den bakgrunden kan en försörjningsmöjlighet i Sverige verka attraktiv, eller åtminstone bättre än i hemlandet. Många blir också manipulerade in i sexhandel av en "pojkvän", ett fenomen som till och med fått ett eget namn: "loverboy syndrome”.

– Ibland diskuteras prostitution utifrån att kvinnorna gjort ett fritt val. Men befinner man sig i en väldigt utsatt situation i sitt hemland är det inte så mycket fritt val – det är det enda alternativ man har, säger Patrik Cederlöf.

– Jag skulle våga påstå att i stort sett alla som befinner sig i prostitution vill lämna eller ha ett annat liv.

Att kriminella människohandlarnätverk specialiserar sig mot Sverige, trots jämförelsevis tuff lagstiftning, är inte förvånande anser han.

– Det som över allt annat styr är efterfrågan – att svenska män är intresserade av att betala för sexuella tjänster, säger Cederlöf.

Lagföra sexköpare

Möjligheten att dra in mer pengar kan också spela in. I länder där prostitution är tillåtet kan konkurrensen vara hårdare.

– Priserna kan ligga lägre där än de gör här. Här finns en större chans att tjäna mer och det ser organisatörerna. Man behöver inte betala till en bordellägare och pengarna beskattas inte utan går rakt ner i fickan, säger Patrik Cederlöf.

Att få stopp på sexhandeln är framför allt en fråga för politikerna, anser Cederlöf.

– Mycket handlar om att EU-medlemsstaterna måste ta ansvar för sina medborgare. Men efterfrågan är också en viktig faktor och där behöver man jobba både preventivt och också direkt genom att lagföra och identifiera den här problematiken.