Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Systrar i bråk om kusinarv

Publicerad 2011-11-16

Båda hävdar att släktingen lovat dem 8,7 miljoner

Eva, 73, dog och efterlämnade 8,7 miljoner kronor – men inget testamente.

Nu tvistar två kusiner om arvet.

– Hon ville ge arvet till mig, säger den ena systern till Aftonbladet.

Eva hade inga barn eller syskon. Hon bodde i Schweiz sedan 40 år tillbaka, och tillbringade somrarna på sitt lantställe utanför Uppsala.

När hon i början av ­november avled av sin ­diabetes ­hade hon inte skrivit något testamente. Vid bouppteckningen visade sig hennes tillgångar ligga på närmare 8,7 miljoner kronor.

Om varken lagarvingar eller testamente finns går pengarna normalt till Allmänna arvsfonden. Men nu hävdar två Uppsalasystrar, 63 respektive 70 år gamla, att de borde ärva förmögenheten. De är ­kusiner till Eva, och har lämnat in två separata ansökningar till Kammarkollegiet om att arvet ska gå till dem.

”Som en syster”

Den 70-åriga systern anser dock att hon har rätt till hela summan.

– Jag förstår inte att min syster gör anspråk. Eva har varit mer som en syster för mig än mina biologiska systrar. Jag har tagit hand om hennes föräldrar sedan hon flyttade till Schweiz, och så fort det har varit något så är det mig hon har ringt.

Enligt 70-åringen har Eva tydligt utsett henne till ­arvinge.

– Hon sa till mig att hon ville att arvet skulle gå till mig och mina barn.

”Det är sorgligt”

Det är uppgifter som inte den yngre systern, som säger sig ha hjälpt Eva mycket ­under sjukdomstiden, har hört talas om.

– Det har varken Eva, min syster eller någon annan sagt till mig. Jag förstår inte heller varför hon ska dra in en advokat, säger 63-åringen och fortsätter:

– Jag tycker det är sorgligt det här. Jag ser hellre att arvet går till välgörande ändamål än att min syster får allt själv.

Kammarkollegiet har ännu inte fattat något beslut.

Enligt Anna Singer, professor i familjerätt vid Uppsala universitet, är det vanligt att om en arvinge börjar strida, så känner sig även andra ­manade.

– Det kan vara så att man puffas ut på banan av att ett syskon säger sig ha rätt till allt, säger Anna Singer.

Fotnot: Eva hette egentligen något annat.