Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Historisk kyss i USA:s flotta

Uppdaterad 2011-12-24 | Publicerad 2011-12-23

”Kommer att öppna många dörrar”

Skriver historia Officeren Marissa Gaeta, 23, och flickvännen Citlalic Snell möts efter Gaetas hemkomst efter 80 dagar till sjöss. Kyssen mellan de två kvinnorna tros vara den första i sitt slag inom marinen.

En matros kommer hem efter 80 dagar till sjöss och kysser sin älskade.

Kyssen uppmärksammas nu stort i USA.

Anledningen: båda är marinofficerer – och båda är kvinnor.

Kyssen applåderades på plats Marissa Gaeta och Citlalic Snell uppmärksammas stort i USA.

Ömhetsbetygelsen i hamnen tros vara den första av sitt slag inom amerikanska militärflotta, US Navy, rapporterar Sky News.

"Öppnar dörrar"

Officeren Marissa Gaeta, 23 klev ner från fartyget USS Oak Hill i Virginia och kysste sin flickvän Citlalic Snell, även hon marinofficer.

– Kyssen kommer att öppna många dörrar inte bara för vårt förhållande, men för alla andra homosexuella relationer som finns inom militären, sa Citlalic Snell till Sky News.

En talesman för marinen, Sylvia Landis, uttalade sig om kyssen:

– Marinen har inte riktigt koll på sådant, men det tros vara den första. Men det här är bara något nytt för vissa människor. För homosexuella innebär det att de inte behöver dölja det mer, antar jag.

Regel mot öppenhet avskaffad

Tidigare i år avskaffades officiellt den amerikanska militärens tidigare regel, som kallats "Fråga inte – berätta inte", när det gäller homosexualitet. Regeln skulle hindra militär personal att vara öppna om sin sexualitet.

Regeln har länge debatterats, och en studie utförd av regeringen 1993, visade att 70 procent av de anställda inom militären ansåg att effekten av att regeln tas bort skulle bli "blandad" eller positiv.

Över nio av tio svarade att de hade positiva erfarenheter av att jobba med homosexuella inom militären.