Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Får sparken av Ullenhag igen

Publicerad 2012-05-28

Sparkade Katri Linna får gå – igen.

Aftonbladet kan i dag avslöja att förra DO, som haft regeringens ansvar att ta fram en vitbok över behandlingen av romer i Sverige, nu får andra uppgifter.

– Det är inte jag som har tagit initiativet, säger Linna, som blir expert i EU.

Katri Linna.

Beslutet om att lyfta Katri Linna från jobbet med utredningen om romerna ska enligt Aftonbladets uppgifter ha fattats för två veckor sedan i integrationsminister Erik Ullenhags (FP) stab.

En första delrapport av arbetet var planerad till nästa vår och i slutet av 2013 skulle boken publiceras.

Men nu blir det alltså ännu en gång ett nytt jobb för Katri Linna. Enligt Aftonbladets uppgifter får hon rikta in sig på att jobba som expert på diskrimineringsfrågor mot EU-kommissionen istället. Jobbet med vitboken tas över av förre polischefen Gunno Gunnmo, i dag ämnesråd på arbetsmarknadsdepartementet.

När Aftonbladet når Katri Linna är hon mycket fåordig. Men hon bekräftar att hon fått andra arbetsuppgifter.

Hur känns det att behöva lämna i förtid?

– Ja, nu är det så.

Varför slutar du?

– Jag har fått beskedet att arbetet med vitboken ska knytas närmare övriga roma-arbeten samt att jag behövs för uppdraget mot EU-kommissionen.

Har du fått sparken?

– Jag vet inte om man ska resonera så, det är din tolkning. Jag resonerar ingenting. Jag har fått andra arbetsuppgifter. Men det är inte jag som har tagit initiativet till det.

I övrigt vill hon inte lämna några kommentarer.

– Jag hänvisar dig till departementet, säger hon.

Katri Linna sparkades från jobbet som DO, diskrimineringsombudsman, i februari 2011.

Enligt ansvarig minister Erik Ullenhag (FP) hade DO tagit alltför lång tid på sig för att utreda ärenden och antalet diskrimineringsfall växte på hög.

– Den som drabbas av diskriminering måste ju kunna få upprättelse inom rimlig tid, sa Ullenhag.

Under 2009, när fyra diskrimineringsmyndigheter slagits samman till en enda enhet, var kritiken mot Linna omfattande. Tidningen Chef utsåg henne till "Sveriges sämsta chef".

Enligt Lena Hallerby, pressekreterare hos Erik Ullenhag, har Katri Linna själv uttryckt önskemål om att få jobbet som expert mot EU-kommissionen:

– Hon har fått ett erbjudande om att bli expert på diskriminering i EU-kommissionen. Hon är inte utnämnd ännu utan just nu pågår beredning i regeringskansliet, säger hon.