Så funkar vädersajten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-15

Tio-dygnsprognos - och timme för timme-väder

Nu är det premiär för Aftonbladets nya vädersajt. Ingen annan sajt i Sverige har:

Timme för timme-prognoser.

10-dygnsprognoser för 8 miljoner platser över hela världen.

Väderintresset ökar hela tiden. Det är inte längre bara frågan om det ska bli en en vit jul, en solig midsommar eller blixthalka i helgtrafiken som gör att vi funderar över vädret.

Klimatförändringarna gör också vädret till ett samtalsämne som ständigt är aktuellt.

Det är skälet till att Aftonbladet satsar på en helt ny vädersajt. Här presenteras väderprognoserna på ett för Sverige unikt sätt.

Tydligare prognos

Du ser det direkt på sajten – prognosen presenteras med tydligare bilder som ger en omedelbar känsla av vad det blir för väder.

På vädrets startsida finns prognoser för sex orter. Från start är de valda av Aftonbladet. Så fort du själv gör en sökning och tittar på en prognos du är intresserad av blir det istället den du får en genväg till.

På Aftonbladets startsida kommer det snart också att finnas en vädersymbol – och också här är det det senaste stället du tittat på som visas.

Alltså ditt alldeles personliga väder – och en snabblänk in till 10-dygnsprognosen.

10-dygnsprognosen

När du är på sidan som visar t ex vädret för Stockholm tio dagar framöver möts du först av bild som visar vädret timme för timme i två dygn framöver.

Du ser temperatur och sol/moln/regn som en bild. Regn och snö kan du också se som staplar i nederkanten på bilden.

Om du pekar med musen på en av vädersymbolerna så får du också mer detaljerad information om hur vädret blir: t ex temperatur, vindstyrka och vindriktning.

Längre ner på sidan finns resten av 10-dygnsprognosen. För de kommande 3 dygnen finns fyra prognoser per dag och för de övriga 5 dygnen är det två prognoser per dag.

Tio-års-statistik

Överst i den första bilden finns det också mer info: för 180 svenska orter och sammanlagt 8 000 platser i hela världen finns det aktuella väderobservationer (alltså vädret som det faktiskt är) och för de flesta ställen finns också solens upp och nergång.

För lika många ställen kan du också få klimatfakta för varje månad, baserad på samlad statisitk tio år tillbaka i tiden. Du kan se max- och minimumtemperatur, liksom genomsnittstemperatur och genomsnittlig nederbörd – en jättebra hjälp när du funderar på vilken tidpunkt på året som egentligen är säkrast för till exempel den där veckoslutsresan du planerar.

Snabb sökning

Det finns två sätt att få prognosen för just det ställe du är intresserad av. Du kan skriva in namnet på orten i sökrutan högst upp på sajten.

Eller du kan klicka på och leta dig fram via kartan som finns på startsidan och på prognossidorna. Genom kartan, om du zoomar ut, kan du också lätt få en överblick över vädret i närheten av platsen du är intressserad av. Det är också lätt att se var det finns fler prognoser, genom symbolerna som dyker upp.

Väderprognoserna görs av norska Storm, ett företag med rötter i norska motsvarigheten till SMHI. De har framförallt olje- och energibranschen som kunder liksom de allra flesta norska medie-sajter.

Norrmännen är om möjligt ännu mer väderintresserade än vi svenskar och några norska vädersajter har märkt att en stor del av deras besökare är svenskar. Just av skälet att de ger mer information än svenska vädersajter - och att presentationen är mer inspirerande.

Följ ämnen i artikeln