Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Betancourt fritagen från Farc-gerillan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-02

I går vädjade hennes make och dotter om att hon skulle släppas fri.

I dag meddelade Colombias försvarsminister att man fritagit Betancourt.

Den fransk-colombianska politikern Ingrid Betancourt har räddats ur Farc-gerillans fångenskap.

Enligt nyhetsbyrån AFP har den colombianska militären fritagit sammanlagt 15 personer. Fritagandet ska ha skett fyra mil från staden San José del Guaviare.

Landets försvarsminister Juan Manuel Santos uppger på en presskonferens att samtliga är vid "rimligt god hälsa".

Lurade gerillan

För att frita Betancourt, amerikanerna och de elva soldaterna hade man lurat gerillan, sade Santos på presskonferensen.

Regeringssoldater hade sagt sig tillhöra en påhittad frivilligorganisation, som skulle hjälpa till att flyga gisslan med helikopter till en plats där de skulle träffa gerillaledaren Alfonso Cano.

– Helikoptrarna, som i själva verket tillhör armén, plockade upp gisslan i Guaviare och tog ut dem i friheten, sade han.

Dessförinnan hade armén infiltrerat ledningen för Farc, sade han.

Drygt sex år i fångenskap

Fransk-colombianska Ingrid Betancourt kidnappades av gerillagruppen Farc i februari 2002 under sin presidentvalskampanj. Hon kandiderade för ett grönt parti när hon togs till fånga i närheten av ett rebellkontrollerat område i södra Colombia.

Hennes son säger i dag att moderns frigivning är "den bästa nyheten i hans liv".

Enligt tidigare uppgifter har Betancourt varit allvarligt sjuk under fångenskapen.

Levde "likt en död"

Så sent som april i år skickade Frankrike en grupp läkare och diplomater till Colombia i förhoppning om att kunna utverka Ingrid Betancourts frigivning – eller åtminstone få tillfälle att träffa och behandla henne och de andra ur gisslan. Ett försök till dialog som Farc inte gick till mötes.

Vid samma tidpunkt krävde tusentals demontranter i Paris hennes frigivning.

I ett brev till sin mor som Betancourt skrev 2007 beskrev hon sitt liv i fångenskap. Hon uppgav då att hon har förlorat aptiten, tappat håret och levde likt en död.

Kedja runt halsen

Hon berättade också om det hårda livet i djungeln, hur hon sov i en hängmatta med tält som enda tak och hur fångarna plötsligt beordrades att lämna en lägerplats för att vandra till nästa. Personliga tillhörigheter hade de berövats. Bibeln var hennes "enda lyx", tyckte hon.

Enligt tidigare medfångar tvingades Betancourt under sina år i fångenskap att bära kedja runt halsen för att inte kunna fly.

Många kvar i fångenskap

Farc har sammanlagt hållit ett 40-tal kända fångar. De har kidnappats för att man önskat få till stånd en utväxling mot Farc-medlemmar i fängelse. Arbetet med att frita samtliga tillfångatagna kommer att fortgå, uppger försvarsminister Juan Manuel Santos.