Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Karola friade i fredags – två dygn senare var hon död

Uppdaterad 2018-02-22 | Publicerad 2008-03-04

Sambon: Hon var kvinnan i mitt liv

GNARP. 42-åriga Karola friade till sambon i fredags och fick ja.

Mindre än två dygn senare var fyrabarnsmamman död.

Krossad av ett snabbtåg vid en obevakad järnvägsövergång.

I trävillan där Karola Sjölander bodde med sambon Peter Gräntz är det tyst och tomt dagen efter olyckan. Många vänner har samlats för att stötta. Tonen är dämpad, ögonen rödkantade.

För de närmaste är det, trots smärtan, viktigt att försöka ge sorgen ett ansikte. Väcka tankar kring varför deras älskade, levnadsglada Karola måste försvinna på bara någon sekund.

– Någon tjänsteman måste ta tag i detta med obevakade övergångar och då är det viktigt att visa människan bakom och konsekvenserna av sådana här olyckor, säger hennes pappa Volger.

Han är förtvivlad och arg. Tycker inte att ekonomin ska få råda över människoliv.

– Någon måste ställas till svars. Finns det inte pengar till en lampa eller ett par bommar så är det dags att parkera tågen, säger han.

Karola Sjölander jobbade som hemvårdare i samhället Gnarp, fyra mil söder om Sundsvall. Hon trivdes med jobbet och att hjälpa de gamla. I söndags vid 14-tiden hade hon precis lämnat mat till en pensionär och var på väg tillbaka mot hemtjänstlokalen. Två timmar återstod av arbetsdagen.

Släpades med tåget

Av någon anledning uppfattade hon aldrig det X2000- tåg som kom rusande söderifrån i uppskattningsvis 120 kilometer i timmen. Enligt lokföraren signalerade han enligt reglerna. När tåget kolliderade med tjänstebilens högra sida släpades fordonet med 500 meter. Karola dog ögonblickligen.

– Det har vi fått veta och det känns bra att hon inte behövde lida, säger systern Kajsa, som är precis ett år och en dag yngre än Karola.

Hon bor nästgårds.

– Vi var som tvillingar. Så här, säger hon och visar sina sammanflätade fingrar.

Kajsa pratade med systern under lunchen bara ett par timmar innan hon dog.

– Hon var lika glad som vanligt och vi pratade bland annat om Melodifestivalen.

”Tungt att kliva upp”

Varje dag passerar ett 40-tal tåg vid övergången där Karola dog. Snitthastigheten ligger mellan 110 och 135 kilometer i timmen. Nu kan andra hemtjänstanställda dagligen tvingas passera övergången i tjänsten.

– De vet inte ens om de vill köra över där eller sätta sig i bilen igen. Det minsta man borde göra är att besluta att tågen måste sänka hastigheten på sträckan, säger Peter Gräntz.

Karola har fyra barn mellan 8 och 17 år från ett tidigare förhållande. För ganska precis ett år sedan flyttade hon till nye kärleken Peter i Gnarp.

– Vi hade det underbart och tyckte om samma saker. I morse var det tungt att kliva upp när hon inte låg bredvid mig längre, säger han.

I fredags, på skottdagen, friade Karola till sin Peter.

– Vi hade gått och lagt oss när hon frågade om jag ville gifta mig med henne. Jag svarade ja direkt eftersom hon var kvinnan i mitt liv.

Bara någon timme före olyckan messade Peter till Karola.

– Älskar du mig i dag?

– Javisst, hela livet, blev svaret.