Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Världens äldsta skämt sågas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-01

"All humor grundar sig i igenkänning"

Världens äldsta skämt är ett riktigt skitskämt – i flera bemärkelser.

Komikern Mårten Andersson är inte särskilt road.

– Humorn har uppenbarligen utvecklats en hel del, säger han.

Mårten Andersson.

Wolverhamptons Universitet har tagit fram listan över de äldsta skämten och den toppas av ett 3900 år gammalt skämt om fisar.

"Något som inte har hänt sen urminnes tider. En ung kvinna som inte har pruttat i sin makes knä.", lyder skämtet enligt BBC.

"Inte kul"

När aftonbladet.se drar skämtet för Mårten Andersson, mannen bakom stand-up klubben "Raw", följer en lång tystnad och sedan kommer sågningen:

– Nej, det där var inte kul på en fläck. Humorn har uppenbarligen utvecklats en hel del, säger han.

Det finns vissa saker som kännetecknar humorn genom tiderna, menar forskare. Människor har alltid skämtat om tabuer och gjort uppror mot exempelvis makthavare.

– Det är i princip samma sak i dag. Desto fler som kan referera till ämnet, desto fler kommer att skratta. All humor grundar sig i igenkänning, säger Mårten Andersson.

Vikten av att vara cool

Människors tillkortakommande, utmärkande personlighetsdrag och sex är saker som alltid går hem.

Men det är inte varje dag som man hör någon dra en "har du hört den om Bellman?"

– 70-talister är inte så mycket för att skämta men min pappa gör det. Historieberättande är helt klart en generationsgrej. Vår tids generation ska vara så cool och så rätt.

Att skämta är en chansning – som kan leda till pinsam tystnad eller gapskratt.

– Vi har all Ebba von Sydows som ska berätta vad som är rätt och fel. I dag är det viktigt att ha rätt badlakan – det säger ju ganska mycket, säger Andersson.

Generationsfråga

Men historieberättande är lika mycket en generationsfråga som en kulturell fråga, menar Andersson.

– Jag har många kompisar som är engelsmän och de drar ofta skämt – till skillnad från svenskar. Det grundar sig i att vi går hem när arbetsdagen är över och super oss fulla på helgen.

– I England går man till puben efter jobbet och snackar skit. De är vitsiga på ett helt annat sätt. Alla umgås med alla och har man hört en ny rolig grej berättar man om det.

I alla tider har humorn varit ständigt närvarande och Mårten Andersson utesluter inte att svenskarna återigen kommer att bli ett historieberättande folk.

– När vi startade "Raw" för fem år sedan satte publiken villkoren för vad som man fick skämta om. Vi ville ändra på det. I dag drar man lika hårda skämt i tv-program som "Parlamentet". Klimatet har verkligen förändrats och man vet aldrig vad som kommer att hända med humorn i framtiden.