Värsta läget sedan krisen på 90-talet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-29

Konjunkturinstitutet spår negativ tillväxt

Konjunkturinstitutet (KI) räknar med att BNP kommer minska så pass mycket att vi kommer se den svagaste BNP-utvecklingen sedan 1993.

Så här dåligt har läget i svensk ekonomi inte varit sedan 90-talskrisen, menar KI-chefen Mats Dillén.

– Under den förra lågkonjunkturen 2001–2002 försvann ungefär 50 000 jobb och nu räknar vi med att 100 000 jobb försvinner. Och vi räknar med att arbetslösheten fortsätter upp till drygt 8 procent, säger Mats Dillén.

KI räknar med att sysselsättningen 2009 och 2010 minskar med 100 000 personer tillsammans jämfört med 2008. KI räknar med att Riksbanken sänker styrräntan till 2 procent i mitten av nästa år.

Pessimistiska hushåll

Enligt KI:s beräkning växer svensk BNP med 1,2 procent i år, men nästa år blir det en marginell minussiffra, enligt den nya prognosuppdateringen. KI räknar alltså med att BNP minskar. Det är den svagaste BNP-utvecklingen sedan 1993.

Samtidigt ser hushållen dystert på framtiden. För en månad sedan ansåg vart tredje hushåll att det var fel tidpunkt att lägga pengar på kapitalvaruinköp. Denna månaden instämmer vartannat hushåll i frågan. Hushållen tror också att risken att man själv ska bli arbetslös har ökat rejält, rapporterar KI.

Företagen anser också att sysselsättningen pekar nedåt på bred front då orderingången har försvagats och byggandet minskar.

Minskad efterfrågan

Svagare export än väntat är ett av de viktigaste skälen bakom KI:s nattsvarta prognos.

– Kronfallet är en viss stötdämpare men räcker inte alls till för att motsvara efterfrågetappet från omvärlden, säger Urban Hansson Brusewitz, prognoschef på KI.

KI räknar också med att de offentliga finanserna kommer att bli betydligt svagare, det blir till och med minussiffror både under 2009 och 2010. Det beror på sämre skatteinkomster på grund av stigande arbetslöshet, fallande inkomster på kapitalskatt efter börsfallet och stigande offentliga utgifter på grund av stigande arbetslöshet. KI:s grova bedömning landar i en minussiffra på 1 procent av BNP under 2009 och 2010.

Inget ras på bostäder

KI räknar däremot inte med något ras för bostadspriserna.

– Vi räknar med en avkylning på bostadsmarknaden men inget ras. Kanske ett realt prisfall på 10 procent, säger Hansson Brusewitz.

KI räknar nu med att det blir större svängrum för finansminister Anders Borg och att finanspolitiken nu kan tillåtas bli mer expansiv redan 2009. KI-chefen Mats Dillén nämner infrastruktursatsningar, kompensation till kommunerna för skattebortfallet och rotavdrag som tänkbara åtgärder.

ANNONS