Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

”Onde” taxichauffören kan ha mördat fler

Publicerad 2016-09-28

”Kan ha dödat minst fyra kvinnor till"

Den ”onde taxichauffören” Christopher Halliwell, 52, som dömts till livstid för två kvinnomord, kan vara en seriemördare.

Det menar en av de mördade kvinnornas mamma som ägnat de senaste fem åren åt att kartlägga Halliwells liv.

– Jag tror att han har åkt runt i hela landet och mördat unga kvinnor, säger Karen Edwards till Daily Mail

Det var 2003 som 20-åriga Becky Godden-Edwards från Swindon i sydvästra Storbritannien försvann spårlöst.

Åtta år senare hittas Beckys kropp nedgrävd på ett fält.

Bara några dagar tidigare återfanns även kroppen av Sian O'Callaghan, 22, också hon från Swindon, som försvann efter att ha lämnat en nattklubb 2011.

Sian hade strypts till döds och hittades utan byxor med två knivhugg i huvudet och nacken. Även Becky hade strypts till döds och fått huvud och armar avhuggna.

52-årige Christopher Halliwell, en taxichaufför som bodde och arbetade i området, misstänktes tidigt för mordet på Sian och var den som ledde polisen till kropparna. 2012 ställdes han inför rätta för att våldtagit och mördat de båda kvinnorna, men på grund av brister i polisarbetet dömdes Halliwell bara för mordet på Sian.

Jämförde sig med Ted Bundy

Något som fick Beckys mamma Karen Edwards att påbörja en egen utredning om Halliwell. Fem år senare har den gett resultat: i fredags dömdes Halliwell till livstids fängelse för mordet på Becky.

Under rättegången jämförde Halliwell sig själv med den amerikanska seriemördaren Ted Bundy, som dödade fler än 30 människor.

– Det har varit en lång och smärtsam resa att skapa rättvisa för Becky. När vi väl nådde rätten var jag tvungen att sitta och lyssna på saker som en förälder aldrig ska behöva höra, säger Karen Edwards till Daily Mail, och syftar på detaljerna kring hur dotterns huvud och armar avlägsnats.

– Det var då jag insåg hur lite av Becky som vi egentligen begravde.

Samtidigt avslöjar Karen Edwards även bevis som hon menar tyder på att Halliwell är ansvarig för minst fyra andra mord: kocken Claudia Lawrence som försvann 2009, Sally Ann John, 23, som försvann 1995, Melanie Hall och Linda Razzel som försvann 1996 respektive 2002.

Dödat flera på samma datum

Karen anser att Halliwell haft ett mönster i sitt dödande då han utfört flera av morden under olika år men samma datum – den 19 mars – som en hämnd för att en flickvän då dumpade honom.

– Seriemördare triggas ofta av datum. Claudia försvann den 19 mars 2009, exakt två år före Sian. Det är också det datum Linda Razzel försvann 2002, säger Karen Edwards till Daily Mail.

Hon säger att om det stämmer att Halliwell mördat de fyra kvinnorna så finns det goda skäl att tro att han har mördat ännu fler.

– Under mina år av undersökningar har jag stött på flera berättelser om kvinnor som lyckats fly från baksätet av hans taxi.

Polisen delar Karens teori om att Halliwell med stor sannolikhet begått flera mord, och säger att man försöker att hitta vittnen för att se om det finns fler anklagelser som kan riktas mot Halliwell.

”Hur många måste man döda?”

– Allt vi vet om seriemördare säger oss att det är otänkbart att det skulle vara ett åtta år långt gap mellan morden på Becky och Sian, och att Halliwell därimellan inte skulle ha begått några andra brott. Vi vet att han rest över hela landet och arbetat som antingen taxichaufför eller i byggbranschen. Vi tittar även på var han åkte på semester med sin båt. Han kan ha lämnat offer över hela Storbritannien, säger en poliskälla.

Halliwell ägde flera bilar och använde jobbet som taxichaufför som täckmantel för att kunna plocka upp kvinnor utanför nattklubbar sent på nätterna. De flesta kvinnorna bodde i Swindon, där även Halliwell bodde.

Både Sian och Becky utsattes för sexuellt våld och ströps till döds.

I 20-årsåldern satt Halliwell i fängelse för inbrott. Han ska då ha frågat en intern ”hur många kvinnor man måste döda för att bli seriemördare”.

Denne svarade minst tre, varpå Halliwell frågade om denne någonsin funderat på att strypa sin flickvän medan de hade sex.

Hånlog mot familjen

När Halliwell i fredags ännu en gång dömdes till livstid, beskrev domaren honom som en ”självcentrerad och dominerande individ” och enligt Karen Edwards ska Halliwell även ha hånlett mot henne.

– Men nu gör han inte det längre och vi fick slutligen det sista skrattet. Nu kan jag ändra Beckys dödsattest till att hon ströps och även sätta datumet för hennes död på hennes gravsten, säger hon till Daily Mail.

Karen förklarar att trots att hon bringat rättvisa i dotterns fall återstår nu kampen för de andra familjerna till de försvunna kvinnorna som troligtvis ligger begravda i omärkta gravar runtom i Storbritannien.

– Halliwell jämförde sig med Ted Bundy och om han nu har dödat lika många som honom så hoppas jag att vi förr eller senare får reda på det.

 PLUS:  De föll offer för män

Följ ämnen i artikeln