Ställer Trump upp i nästa debatt?

Läxan är att förberedelser lönar sig.

Till nästa debatt måste Donald Trump byta taktik om han ska rå på Hillary Clinton.

Om han nu ställer upp. Jag håller det inte alls för otroligt att den oberäknelige Trump känner att han har mer att förlora än att vinna på debatterna.

Följ ämnen
Donald Trump

En nästan enig kår av experter och politiska förståsigpåare tycker att Hillary Clinton var den som lyckades bäst i debatten. Hon vann ingen knock-out seger men klart på poäng. Till och med många från det republikanska lägret delar den uppfattningen.

Trumps taktik var att försöka hålla sig lugn och presidentmässig. Han lyckades den första halvtimmen men sedan tog självdisciplinen slut.

Han avbröt både Hillary och moderatorn otaliga gånger, han kom med rena osanningar och vecklade in sig i krångliga förklaringar när han försökte bortförklara ställningstaganden om huvudvida Obama är född i USA och sin inställning till Irakkriget.

Han lyckades inte få in några avgörande slag mot Clinton. Hade ingen ny ammunition.

Ändå var detta den debatt där frågeställningarna rörde två av Trumps starka områden, jobben och säkerheten.

Trump hamnade oftast på defensiven. Han lät sig provoceras av Hillary när hon ifrågasatte hans duglighet som affärsman och hans skattemoral. Istället för att ignorera betet så högg han som en utsvulten gädda.

Det som fungerade under primärvalskampanjen gjorde det uppenbarligen inte nu när han var tvungen att själva formulera längre tankegångar om politikens innehåll. Istället babblade han på om samma saker gång på gång.

Det var uppenbart att han var illa förberedd jämfört med sin motståndare.

Mest oroande för Trump är att det inte var briljans från Clinton som sänkte honom utan snarare hans egna misstag. Clinton var smart nog att låta honom hållas och "hänga" sig själv. Utan att hon gjorde någon särskilt bra debattprestation.

Trump och hans kampanj måste ställa sig frågan om tv-debatterna i 90 minuter öga mot öga verkligen är ett format där han kan glänsa och besegra en erfaren debattör som Hillary.

Redan inför tv-debatterna hintade Trump att han kanske inte skulle ställa upp. I primärvalen hoppade han av en debatt i Iowa precis före röstningen där.

Faktum är att Rudy Guiliani, hyllad före detta borgmästare i New York och en av Trumps främsta supportrar, efter debatten sa att Trump borde avstå de två sista debatterna om han inte får garantier för att "moderatorn agerar som journalist och inte som en okunnig faktagranskare".

Garanterat är bojkott något Trump överväger.

För Clinton återstår att se om hon kan omvandla sin poängseger till framgångar i opinionen. Inför debatten var det Trump som hade valvinden i ryggen. Nu borde momentum gå över till Hillary.

Men när det gäller Trump fungerar inte de gängse politiska manualerna. Affärsmannen har blivit uträknad otaliga gånger sedan han inledde sin kampanj för över ett år sedan. Ändå har han hela tiden kommit tillbaka. Det råder ingen tvekan om att han har en klar möjlighet att vinna valet den 8 november.

Även om experterna ger Clinton segern är det möjligt att väljarna har en annan uppfattning.

Väljarkåren är vid det här laget uppdelad i två tydliga grupper. De som skräms av Trumps brist på erfarenhet och kunnande i politiska sakfrågor och hans still i största allmänhet. Och de som till varje pris vill ha till en förändring och i Hillary bara ser ytterligare fyra år med Obamapolitik.

Väljarna i den senare gruppen vill ha en outsider. För att övertyga de tveksamma måste Trump visa att han kan stå pall när det blåser snålt i Vita huset, att han inte är omdömeslös.

Han har två debatter på sig att lyckas. Eller - om han hoppar av - så får han försöka uppnå det på andra sätt i valrörelsen. Än så länge har han satsat väldigt lite på tv-reklam.

Trump kan trösta sig med att Obama förlorade förra valets första debatt ännu tydligare mot Mitt Romney. Men ändå vann stort på valdagen.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater

ANNONS