Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Pollenexperten om björken: ”Riktigt kraftig blomning”

Publicerad 2016-04-29

Över två miljoner svenskar drabbas – nu blommar björken

I helgen blir det äntligen soligt vårväder på många håll. Men alla är inte förväntansfulla – pollenallergikerna bävar.

Och de som ställer prognoserna varnar. Känsliga gör bäst i att hålla sig inomhus.

– Det gäller att vara förberedd och ha laddat upp med mediciner, säger pollenexperten Agneta Ekebom.

Prognosen spår nysattacker, snuva, kliande ögon. I värsta fall influensasymtom, koncentrationssvårigheter och extrem trötthet.

– Det blir ju lite varmare. Björken har stått och väntat, säger Agneta Ekebom.

Hon är intendent på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet. Där ställer man prognoserna till pollenrapporten.se.

Stänga fönster

Pollensäsongen är här på allvar, säger Agneta Ekebom. Det kan vara läge att hålla sig inomhus och stänga alla fönster om man är allergisk mot björkpollen.

– Ja, det är ju så tråkigt det är. Vi har ju haft låga och måttliga halter i veckan. Nu väntar vi höga halter och det finns många hängen på björken. Vi väntar en kraftig blomning, så känsliga bör undvika att utsätta sig, och stänga in sig, säger Agneta Ekebom.

Ungefär vartannat år är björkens blomning extra kraftig. Våren 2016 ser ut att bli ett år då björken har många ”hängen”, alltså utväxter med trädets hanfrön.

– Särskilt på östkusten. Sen spelar vädret in hur det verkligen blir, säger Agneta Ekebom.

Björkpollen sprids lätt i vinden. I södra Sverige finns platser där björkarna inte står lika tätt, men blåsten gör att hela Götaland och södra Svealand drabbas. Vinden kan ta med sig björkens frön från Svealand, mot Sundsvall och ända till Boden.

– Det ska bli sydvindar i helgen som kommer transportera pollen uppåt Norrlandskusten, så det är svårt att undvika, säger Agneta Ekebom.

”Hoppas på dåligt väder”

Räddningen för känsliga skulle vara regn.

– Ett par veckor framöver ska man hoppas på dåligt väder. Det är ju inte riktigt vad vi andra hoppas på, men för allergikerna är det bra, säger Agneta Ekebom.

Växternas fröspridning drabbar över två miljoner svenskar.

– Det är 20 till 25 procent av befolkningen som är pollenallergiska. Så det är en folksjukdom, verkligen, säger Agneta Ekebom.

Efter björk kommer ek. Många som är känsliga mot björk är också känsliga mot eken, och märker inte när den ena slutar och den andra tar vid. Men en del känsliga har redan klarat av vårens värsta prövningar.

– Sälg, vide och alm orsakar också allergi. Men där är den värsta tiden över, säger Agneta Ekebom.

Andra ska passa på att njuta av solen och vårvädret nu.

– Gräs börjar blomma i maj och blommar hela sommaren, och gråbo kommer i slutet, i juli och augusti, säger Agneta Ekebom.