Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

”Pojken mutades för att hålla tyst”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-28

YSTAD. Den åtalade 15-åringen kan ha fått ett dyrt fiskespö i present för att hålla tyst om mordet.

Det är en teori som pojkens advokat Jörgen Malmunger lanserar.

– Om man funderar på olika teorier där (pojken) inte finns med i spelet, så är väl en teori att han faktiskt vet vad som hänt, men att han skyddar någon, säger Malmunger.

I dag genomfördes den andra rättegångsdagen i Ystad tingsrätt där en 15-årig pojke står åtalad för att ha skjutit ihjäl sin 19-åriga syster Lottie med ett jaktgevär den 2 eller 3 augusti i år på familjens gård i Vollsjö i Skåne.

Pojken förhördes bakom stängda dörrar och bombades enligt Jörgen Malmunger med aggressiva frågor från kammaråklagare Bengt Åsbäck.

– (Pojken) tyckte att åklagaren hade en arg röst. Åklagaren började med den konfronterande frågan: ”Är det du som har skjutit Lottie?” Sen var det kört mellan dem två, säger Malmunger.

– Jag tycker nog att framtoningen var ganska aggressiv, säger Malmunger.

Nytt fiskespö

Pojken fortsatte att neka till att han skjutit sin syster – och istället för att låta åklagaren fortsätta ställa frågor tog en polisman över förhöret med pojken i rätten.

– Han (pojken) klarade sig bättre efter att man bytt förhörsledare. Hans berättelse flöt mycket bättre, säger Malmunger.

En av de uppgifter som förbryllar åklagarsidan – och som försvaret fäster stor vikt vid – är uppgiften om att pojken kommer hem med ett splitternytt, dyrt, fiskespö, dagen efter att Lottie berövades livet.

Pojken säger i polisförhören först att han hittat fiskespöet längs vägen, och senare att han själv varit och köpt det i en fiskeaffär. Men personalen i fiskeaffären har berättat att de minns att en pojke kom in i affären tillsammans med sin mamma och köpte ett spö. Men mamman har hela tiden nekat till att ha varit med och köpt spöet.

”En muta”

Jörgen Malmunger menar att fiskespöet kan ha varit en muta för att få pojken att hålla tyst.

– Rätt intressant är den här uppgiften att han kommer hem med ett spö för 1 100 spänn. (Styvpappan) går i taket och blir förbannad, men (mamman) slätar över det hela och tycker att det är väl ingenting att bråka om, säger advokaten.

Under förhöret i dag vidhöll pojken versionen att han hittat pengar på ett rullband inne på Konsum och sedan gått och köpt spöet själv – en version som bedöms som osannolik även av åklagarsidan.

– Han säger att han hittade pengarna på rullbandet på Konsum, 1 200 spänn, och var där inne ensam och köpte det, säger Malmunger.

– Det kan vara så att han är rädd för att berätta någonting, eller så kanske det bara är lojalitet – eller så är det mutor i kombination med lojalitet, säger Mamunger.

Lägst påföljd

En teori som Malmunger lanserar är att pojken ska få bära ansvaret för att han är den som får lägst påföljd om han blir fälld.

– När jag fick det här förordnandet så kastade sig människor över mig och sa: ”Är det hedersrelaterat?” Nej, det är det inte, men vad är det som är typiskt i de hedersrelaterade fallen? Jo, att man låter den yngste familjemedlemmen ta smällen, därför att yngste familjemedlemmen får så liten påföljd i förhållande till de vuxna. Vi kan inte bortse från såna saker.

– Om vi nu pratar om att det är så utlänningar resonerar, så varför skulle inte svenskar kunna resonera på exakt samma sätt?

ANNONS