”De vill ha större uppmärksamhet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-25

Aftonbladets Wolfgang Hansson om Nordkoreas atomprov

Nordkoreas kärnvapenprov genomfördes för att landet vill få till stånd förhandlingar med USA.

Det tror Aftonbladets utrikespolitiske kommentator Wolfgang Hansson.

– Det enda man kan sluta sig till är att de gör det här därför att de tror att de ska få ut fördelar, säger han.

– De vill ha uppmärksamheten från USA och direkta förhandlingar med USA. Regimen vill försäkra sig om att USA inte tänker försöka störta regimen – för det är väl det de är oroliga för: att tappa makten, säger Wolfgang Hansson.

Måndagens kärnvapenprov är ett steg i en upptrappning från Nordkoreas sida, enligt Hansson.

– De har under de senaste månaderna markerat på en massa olika sätt: de har stoppat förhandlingarna med Sydkorea och sagt att de ska dra igång sin anrikningsanläggning, och har bit för bit talat om för världen: ”det här tänker vi göra”, säger han.

– Det som varit annorlunda den här gången har väl kanske varit att ingen riktigt lyssnat, för man är så van vid att Nordkorea skramlar. Sen så backar de ändå när de är precis vid gränsen, vilket gör att många inte tar dem på lika stort allvar som tidigare, säger han.

– Men det är helt klart en farlig situation, för man vet inte riktigt hur långt regimen i Pyongyang är beredda att gå. De är otroligt oberäkneliga och drivs att helt andra motiv än en demokratiskt vald regering, säger Wolfgang Hansson.

Hur tror du att Barack Obama kommer att hantera det här?

– Han har varit ganska försiktig hittills, och det tror jag beror lite grand på att han inte riktigt tagit dem på allvar. USA har vant sig vid att Nordkorea brukar skramla med de här kärnvapnen. Nu tror jag att han kommer att ta till lite tuffare ton för att verkligen markera att det här inte är okej.

– Men det är Kina som är nyckeln i det här: de har de bästa kontakterna och det är dem som Nordkorea är beroende av för sin handel.

Hur kommer Kina att hantera det här?

– Jag tror att de kommer att tala om för Pyongyang att de inte gillar det här. De har möjligtvis en del sanktioner de skulle kunna ta till, men samtidigt har kineserna tidigare inte varit så jättevilliga att ta i med hårdhandskarna.

Här, i närheten av staden Kilju, skedde
provsprängningen
Bloggsök - Svensk bloggsökmotor - Bloggportalens
sökmotor

ANNONS